Les protestes que han acompanyat la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, en declarar davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya no alteren l'activitat de la vicepresidenta i ministra d'Administracions Territorials, Soraya Sáenz de Santamaría. Segons ha pogut saber El Nacional de fonts de la Moncloa, Santamaría ha repartit entre els ministeris els 45 punts reclamats pel president Carles Puigdemont –on l'1 restant és el referèndum–. L'objectiu és que els estudiïn en profunditat per donar una resposta en la línia de l'Operació Diàleg.

D'aquesta manera, la vicepresidenta insisteix a mantenir l'ofensiva a Catalunya, però descartant la bilateralitat en les relacions entre la Moncloa i Generalitat, segons expliquen les fonts. La idea és que Puigdemont assisteixi a la Conferència de Presidents Autonòmics, del 17 de gener, i abans, amb un representant a la reunió preparatòria convocada per al 21 de desembre amb els consellers de la Presidència. La forma per temptar-los és assegurar que aquest espai deixarà de tenir el caràcter "protocol·lari" d'altres cops, i que s'hi decidiran polítiques públiques, inversions i finançament

En paral·lel, la implantació territorial és l'altre pilar de l'operació –en l'estratègia de llarg termini de fer a l'Estat "necessari a Catalunya"– pel qual Santamaría podria haver demanat ajuda als companys de la taula del Consell de Ministres. "Tots els ministres hi anirem sovint també", diuen fonts del govern espanyol. Aquestes recorden que la vicepresidenta hi està viatjant "molt" darrerament, i destaquen que en menys d'un mes ja ha anat quatre vegades a Catalunya. Concretament, la quarta serà aquest dissabte a un acte del Partit Popular a Barcelona per al congrés del partit.