El Senat va donar llum verda a la destitució del Govern català i és a la cambra alta a qui li correspon la funció de control durant l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a la Generalitat, segons va assegurar el govern espanyol abans de l'entrada en vigor. El format previst eren plens especials cada dos mesos, tot i que també es preveien les sessions ordinàries per introduir-hi preguntes al respecte. Tanmateix, la vicepresidenta espanyola Soraya Sáenz de Santamaría ha passat de puntetes aquest dimarts davant la qüestió de la senadora del PSOE María Luisa Carcedo sobre el tema.

Carcedo demanava a Santamaría sobre els plans de la Moncloa al capdavant de l'executiu català fins a la convocatòria d'eleccions el 21 de desembre. Però la vicepresidenta espanyola no ha oferit informació concreta del desembarcament del seu número dos Roberto Bermúdez de Castro, secretari d'Estat d'Administracions Territorials, a Catalunya els darrers dies, sinó que s'ha limitat a repetir els quatre arguments pels quals es va intervenir l'administració catalana: "Complir" amb la legalitat, restaurar la "convivència democràtica", celebrar eleccions i la recuperació econòmica.

De totes maneres, la senadora socialista ha insistit que la vicepresidenta havia de retre comptes a la comissió creada per seguir l'evolució del 155. Carcedo ha apuntat com a principal escull la convivència, ja que a parer seu l'independentisme buscava "destruir" les institucions del pacte constitucional del 1978. Aquí ha carregat contra el Partit Popular, però, i les seves "solucions" pròpies dels "nous frontismes" com ara la recollida de firmes contra l'Estatut. "Es tracta de destruir els blocs i els murs" i "seduir una gran majoria, com diria Iceta", primer secretari del PSC. 

A la vicepresidenta, però, aquestes paraules no li han caigut bé i ha sumat el PSOE al front comú per aconseguir la fita exigida per la senadora. "En moments en què el desafiament és tan gran, no convé entretenir-nos en petiteses sinó mirar amb la vista molt llarga i molt lluny, i saber que recuperar aquesta normalitat a Catalunya dependrà no només del Govern sinó de tots nosaltres", ha reblat a Carcedo. Santamaría ha tornat sobre la "fortalesa de la unitat", alhora que la "riquesa de la pluralitat", en una al·lusió indirecta al front PP, PSC i Ciutadans.

El fet és que amb l'intercanvi de retrets amb el PSOE, Santamaría no ha exposat cap anàlisi sobre la situació observada per Bermúdez de Castro. Ans al contrari, ha celebrat els efectes del 155 sobre determinats àmbits, i en concret, sobre els òrgans que es dedicaven a treballar en la comunicació del procés tant entre la societat civil, com amb la comunitat internacional. "Es van eliminar" les estructures d'Estat "al servei" de l'independentisme –com ara els redactors del Consell per a la Transició Nacional– i els "ambaixadors de la independència" en al·lusió al Diplocat, s'ha vantat.

Davant d'aquest escenari, l'única informació revelada ha sigut la col·laboració que els funcionaris catalans haurien oferit al secretari d'Estat i la resta de ministeris en la primera presa de contacte de la intervenció. "Vull agrair la seva col·laboració, que no és ni més ni menys que lleialtat a l'autonomia de Catalunya", ha subratllat la número dos de Mariano Rajoy, després de recordar que s'havia tornat "la seguretat jurídica als empleats públics". A parer seu, aquests haurien recuperat "l'assossec i la normalitat" després que s'hagués interromput el full de ruta independentista.

"Gresca per desestabilitzar les institucions"

Podemos tampoc ha tingut sort extraient informació del govern espanyol sobre la qüestió plurinacional durant la pregunta de la senadora Pilar Garrido. Garrido demanava sobre l'encaix de les nacions a l'Estat, però la vicepresidenta s'ha tornat desviant l'atenció amb el seu "projecte abrasiu per a les institucions del país" denunciant que s'havien sumat "a qualsevol gresca per debilitar-les". "El primer que s'ha cremat és Podemos, que és una fusió de populisme i de nacionalisme excloent", s'ha vantat sobre la crisi a Catalunya i la dimissió d'Albano-Dante Fachin.