L’Operació Sant Jordi de l’executiu central continua copsant l’actualitat política catalana i avui ha centrat el debat dels partits de l’oposició en els seus tradicionals discursos de Sant Jordi. En Comú Podem, Ciutadans, PSC i PP han fet referència a la visita a Catalunya que va fer la vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, en el marc de l’acte en suport de la candidatura de la diada del llibre i la rosa com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la Unesco.

Si ahir el conseller de Cultura, Santi Vila, titllava de “cinisme” i “despropòsit” la visita de Santamaría, avui el líder de En Comú Podem, Xavier Domènech, l’ha qualificat d'"Operació Somriure". El portaveu del nou partit dels 'comuns' ha assegurat que el Govern central "molta credibilitat no té" per sumar-se a la proposta. En aquest sentit, ha afirmat que l'Executiu del PP "ha destacat per iniciatives com la Lomce, no precisament per comprendre una realitat bàsica que és que Catalunya és una nació i que hi ha plurilingüisme a l'Estat". Domènech ha acusat al PP de ser el partit més corrupte de la història d'Espanya i ha criticat que ara "es vulgui apuntar" a la reivindicació davant la UNESCO.

Cs demana unitat

Per la seva banda, la líder de Ciutadans a Catalunya, Inés Arrimadas, ha fet una crida a la unitat entre Estat i Generalitat per afrontar amb major garanties la candidatura a la Unesco. La cap de l’oposició ha instat el Govern a “abandonar la sendera de la confrontació” i a “treballar junts” amb l’executiu de Mariano Rajoy per aconseguir que la Diada de Sant Jordi assoleixi el reconeixement internacional.

A més a més, Arrimadas ha recordat que va ser Ciutadans qui va presentar al Congrés dels Diputats una proposta per declarar la festivitat com a patrimoni immaterial i ha acusat Carles Puigdemont d’intentar polititzar i polemitzar “un dia que és de tots”.

Iceta no comparteix les crítiques a Santamaría

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, ha deixat clar que no comparteix les crítiques a Moncloa que es fan des del Govern de Catalunya pel seu suport a Sant Jordi. “Passen coses molt estranyes: es convida el Govern d’Espanya a que recolzi una reivindicació i després es critica que la vicepresidenta vingui”, ha exposat. En aquest mateix sentit, Iceta ha celebrat que l’Estat doni suport a la iniciativa i ha destacat la importància que tindrà la col·laboració entre les dues administracions per aconseguir els objectius en aquest tema o en fer que Barcelona sigui la seu de l’Agència Europea del Medicament.

El PP reivindica lideratge

Sobre la mateixa qüestió, el Partit Popular ha reivindicat el seu lideratge. La ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, escudada pel president del PPC, Xavier García Albiol, ha assegurat que el Govern espanyol està liderant la candidatura i “defensant, protegint i governant per a tots els catalans”, mentre “alguns -en referència a la Generalitat- volen dividir”.