El ple ordinari del mes de març de l'Ajuntament de Sant Cugat del Vallès (Barcelona) que s'ha celebrat aquest dilluns ha declarat persona 'non grata' el rei Felip VI en una moció presentada a petició del Consell Local per la República.

La proposta també ha donat llum verda perquè la localitat del Vallès Occidental sigui declarada "ciutat republicana i antimonàrquica", segons ha informat el consistori en un comunicat.

La iniciativa ha comptat amb els vots favorables de Junts per Sant Cugat i la CUP; mentre que ERC s'ha abstingut en l'acord contra el monarca. Segons ha explicat a El Nacional.cat l'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, la moció tenia dos acords: el primer, declarar persona 'non grata' el monarca i l’altre, declarar Sant Cugat "ciutat antimonàrquica i republicana".

Alcaldesa Sant Cugat Mireia Ingla ACN

L'alcaldessa de Sant Cugat, Mireia Ingla, treballant al seu despatx / ACN

La batlle ha indicat que ERC ha votat a favor de declarar la ciutat "republicana i antimonàrquica" però que s'ha abstingut en l'altre acord ja que "volíem declarar 'non grata' no la persona sinó la monarquia". "Declarar persona non grata només victimitza la persona i no va a l’arrel del problema. Nosaltres condemnem la monarquia per se, sigui Felip VI o qui sigui", ha subratllat Ingla.

La moció la van presentar els grups municipals de JxCat i la CUP. Segons explicava aquest dissabte la regidora de Junts Núria Fernández, "el rei Felip VI, el rei de l''a por ellos', que se suposa neutral, no ens representa". "Els catalans no tenim rei, no tenim ni cultura del vassallatge ni de genuflexió. La falta de respecte per part de la família reial espanyola al poble català, que diu que ens representa, assoleix uns nivells d'egoisme i insolidaritat molt grans", criticava.

La moció defensava el seu objectiu recordant que la monarquia espanyola, "a més de legitimar-se en drets propis de l'Edat Mitjana, és també hereva del règim franquista; el mateix dictador, abans de la seva mort, elegia a dit el seu successor, el rei Joan Carles I de Borbó".

La Zona de Baixes Emissions

El ple de Sant Cugat també ha donat llum verda a l'ordenança municipal que regularà la Zona de Baixes Emissions (ZBE). El sistema ha d'entrar en funcionament el proper 1 de maig, però no serà fins el dia 1 de novembre que es començaran a imposar les primeres sancions.

Els vehicles que no tinguin distintiu ambiental de la DGT no podran circular per l'àrea inclosa de dilluns a divendres i de 7.00 a 20.00 h, i es preveuen multes d'entre 100 i 500 euros. Aquesta és la primera ZBE local que entrarà en funcionament a l'àrea metropolitana de Barcelona, si bé altres localitats ja estan treballant en la creació de pròpies, on els municipis de Ripollet i Sant Joan Despí són els que tenen més avançat el procés.

L'aprovació definitiva de l’ordenança s'ha assolit amb els vots favorables dels partits de govern (ERC-MES, PSC i CUP) i Junts per Sant Cugat. Per la seva banda, Ciutadans hi ha votat en contra.

 

Foto principal: El rei Felip VI / EFE