L'exsecretari general del PSOE Pedro Sánchez ha demanat a la Gestora que dirigeix el partit que actuï "en nom de la unió" i no retiri de representacions i presidències de comissió en el Congrés als diputats que van trencar la disciplina de vot en la investidura de Mariano Rajoy, perquè això, avisa, "no fa més que aprofundir a la fractura que pateix" la seva formació.

En missatge publicat a la seva pàgina personal de Facebook, l'exlíder dels socialistes es dirigeix a l'òrgan que dirigeix el PSOE per demanar-li que uneixi el partit i el grup parlamentari, perquè el partit ja "ha patit molt".

"Fem oposició al PP, no oposició a nosaltres mateixos. Centrem-nos perquè polítics com Jorge Fernández Díaz no ocupin la presidència de comissions parlamentàries, no que no ho facin diputats socialistes", afegeix Sánchez en el seu 'post' en referència al càstig a José Zaragoza.

A més, l'exsecretari general demana respondre amb "proporcionalitat" a la indisciplina dels 15 diputats que no es van abstenir en la investidura del candidat del PP. Perquè el resultat final no va variar --Rajoy "va acabar igualment assolint la Presidència"-- i perquè va ser un moment "extraordinàriament difícil" en què "les circumstàncies de cadascú" eren "diferents".

En el seu cas, recorda, "va ser un conflicte insuperable" i va acabar deixant la seva acta de diputat, però la resta de diputats que defensaven el 'no' també van expressar, durant els dies previs a la votació, "raons poderoses per separar-se de la disciplina del partit". Tant és així, assenyala, que el debat sobre l'abstenció i l'abstenció tècnica "va dividir el PSOE als ulls dels ciutadans".

Sánchez defensa el principi de la disciplina de vot i apunta que, durant el seu mandat, es va trencar en dues ocasions i es va imposar una multa econòmica als qui es van apartar del grup perquè va considerar aquesta sanció "més que suficient", en entendre que les raons que es van oferir "no eren capritxoses".

Ara, demana a la Gestora que respongui de la mateixa manera. "Ja hi ha hagut sancions pecuniàries, que són les establertes al nostre reglament. Sumar-li ara a això els cessaments de representacions i presidències dels diputats del no, no fa més que endinsar-se a la fractura que pateix el PSOE", afirma.