D'ençà que els darrers casos de corrupció van esquitxar alguns membres del govern espanyol, a Madrid van instal·lar-se en una espècie de mantra silenciós que repetia un cop i un altre: existeix una alternativa a Mariano Rajoy. Podemos va presentar una moció de censura al gallec. El secretari general Pedro Sánchez va guanyar unes primàries en contra del "PSOE de l'abstenció", i es deia que a la Moncloa temien perdre el poder quan el seu adversari rearmés la formació. Però a mesura que la situació comença a evocar poderosament la ingovernabilitat del 2016, la negativa de Sánchez al referèndum torna a emergir com l'escull per "fer fora Rajoy".

Sánchez no està disposat a donar suport a la convocatòria del referèndum, un cop recuperat el tron de Ferraz. La seva prioritat passa ara per la reconstrucció d'un partit trencat i ha fet dos moviments. Primer, negar l'entrada de barons a la seva executiva, i segon, prometre que hi haurà pau als governs autonòmics, si al seu torn li garanteixen un 39è Congrés federal tranquil. Amb el repte de convèncer líders susanistes, com ara l'extremeny Guillermo Fernández Vara, o el castellano-manxec Emiliano García Page, l'aposta per a Catalunya és el "diàleg sense menyspreu", i una reforma federal de la Constitució, però que "perfeccioni" el caràcter plurinacional de l'Estat. 

El fet és que la pacificació del mar socialista impedeix a Sánchez en el curt termini donar suport a la moció de censura dels podemitesque es debatrà els dies 13 i 14 de juny al Congrés–, i també de presentar-ne cap altra. És l'oferta que li va fer el líder de Podemos, Pablo Iglesias, en una trucada que van mantenir dilluns. Iglesias diu que el canal de comunicació es manté, però els seus afins diuen al darrere que "dubten" de Sánchez. La diputada socialista Margarita Robles, però, ja ha avisat que no votaran a favor de la proposta dels rivals.

Davant d'un fracàs imminent de l'oposició que serveixi per legitimar Rajoy, Compromís va recrear un miratge dijous. El portaveu Joan Baldoví va instar la formació morada a retirar la moció, almenys fins que Sánchez acabi la tasca de reconstrucció del PSOE. Al seu torn, va exigir al nou secretari general "un gest" per certificar que no va guanyar unes primàries amb consignes falses. Però Podemos no cedeix, i durà fins al final una iniciativa que fonts del PDeCAT creuen com una forma d'arraconar el PSOE i erigir-se com l'"única alternativa" al PP.

Lluny que a Ferraz necessitin temps, la manca d'alternativa rau en la negativa de Sánchez al referèndum, de nou. Els demòcrates es van emplaçar a converses amb Podemos per analitzar la moció de censura d'Iglesias, però miren amb recel que hi digui "dret a decidir" i no "referèndum". Tampoc se'n refien d'una moció de Sánchez, ja que creuen que amb Catalunya, "no serà molt diferent en essència" que hagués estat Susana Díaz, diuen les fonts. Des d'ERC sí que donaran suport a Podemos, però diuen que Sánchez "mai" reconeixerà la "nació" política i el referèndum.

Així, a la Moncloa respiren tranquils davant d'un déjà-vu –això ja ho he vist– de dimensions colossals. Rajoy diu que espera el suport del PSOE en el tema català i descarta avançar les eleccions generals. Motius no li'n falten. Les cessions amb la quota basca li garanteixen el suport del PNB, almenys durant tota la legislatura, per als pressupostos. El suport de Ciutadans, tot i el tsunami de casos de corrupció al PP, es mantindrà intacte, perquè la formació d'Albert Rivera prioritza l'estabilitat. I entre els dos partits canaris –Coalición Canaria i Nueva Canarias– regna la pau: la Moncloa s'ha abocat amb el diputat Pedro Quevedo (NC) amb cessions que el facin diferenciar-se de la rival a les illes per aprovar els comptes de 2017. 

Ja ho deia Ciceró: aquells qui no coneixen la seva història estan condemnats a repetir-la. I amb Sánchez podria passar similar. La moció de censura ha de tenir una majoria alternativa al darrere, i el vot favorable dels independentistes tornaria a ser la clau d'aquest entramat. Com el 2016, on el referèndum va ser la condició que es manté fins a la tardor de 2017.