El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha exigit al president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, una solució política immediata a la situació de Catalunya i li ha demanat que no ignori aquest problema perquè afecta “tots els catalans, els que són independentistes i els que no”.

En la intervenció a la clausura del XIII Congrés Regional del PSOE d’Andalusia, Sánchez ha demanat de nou la dimissió de Rajoy després que dimecres declarés a l’Audiència Nacional com a testimoni del cas Gürtel, ja que si Rajoy "no posa fi a la seva agonia, agonitzaran les institucions”.

En aquest sentit, davant de la situació a Catalunya i els desafiaments econòmics i territorials que viu l'Estat, no “pot haver-hi un president del Govern assetjat i acorralat per la corrupció, perquè limita la capacitat política que té el país i el seu executiu per poder oferir una solució política en el cas de Catalunya”.

Sánchez ha recordat que la posició del PSOE sobre l’1-O és “ben coneguda” i la va traslladar a Rajoy a la reunió que els dos líders van mantenir: “No volem per a Catalunya una votació que divideixi, sinó una solució que sumi i multipliqui oportunitats”, ha declarat Sánchez.

“No volem que Catalunya se situï fora de la legalitat ni vulgui una via unilateral, estreta i il·legal, sinó una gran avinguda de concòrdia, de diàleg, de negociació i de pacte”, ha sentenciat Sánchez.

No obstant això, ha dit que s’ha de començar a treballar des d'ara per trobar aquesta solució i que la proposta que fa el PSOE és que “l’1 d’octubre siguin tots els dies que siguin necessaris per trobar una solució política per a Catalunya”. Segons Sánchez, les solucions per a Catalunya passen per la llei, una cosa amb la qual el PSOE acompanyarà el Govern espanyol, però també la política.

“Si fa un pas endavant i ofereix una solució política per resoldre la crisi territorial al nostre país, comptarà amb el suport lleial del PSOE, però si no posa sobre la taula aquestes solucions, el PSOE no dimitirà de les seves responsabilitats pel sentit d’Estat que tenim”, ha expressat Sánchez.