El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha trencat la unitat que ha estat exhibint amb el govern espanyol pel que fa al conflicte sobiranista anunciant aquest dilluns que proposarà una comissió al Congrés per al "diàleg, avaluació i modernització del model territorial" abans de l'1-O. Fonts de la direcció afirmen que l'objectiu seria aprovar-la abans del referèndum —incloent el suport del PDeCAT—, i també esperen el vot de Mariano Rajoy. L'estratègia del socialista busca un cop al president espanyol: primer, perquè aquest ja va dir fa mesos que fins al 2-O no faria cap oferta política a Catalunya. Segon, perquè Ferraz segueix endavant amb la proposta, tot i veure's obligat a refredar la pretensió primigènia —la reforma constitucional— per manca de suports.

Sánchez ha informat que trucaria a Rajoy entre aquest dilluns i dimarts per exposar-li la idea, tot seguit ho faria amb la resta de formacions parlamentàries. "Si entre tots creem aquest espai, el missatge de diàleg seria el més poderós per reconstruir la unió entre els pobles d'Espanya", ha expressat, oferint una alternativa a l'aprovació de la llei de referèndum aquesta setmana al Parlament. "Exercim l'oposició d'Estat", s'ha defensat en diverses ocasions sobre la mesura que pretén enregistrar el dijous de la propera setmana. 

Aquesta mateixa voluntat de garantir "la integritat territorial" porta el líder del PSOE a demanar a Rajoy "mesura i proporció" per impedir l'avanç del full de ruta, però no es pronuncia sobre l'aplicació de l'article 155 o prendre el control dels Mossos amb la Llei de Seguretat Nacional. Fonts properes al socialista asseguren que està informat en tot moment sobre els moviments de la Moncloa, però no volen desvelar res al respecte. Això arriba després que la setmana anterior la portaveu al Congrés, Margarita Robles, parlés de la possibilitat de retirar les urnes. 

Així les coses, Sánchez és conscient que amb l'estratègia anunciada evidencia l'immobilisme de la Moncloa. "Si no ha fet res durant aquests sis anys, que no faci retrets ara: que ho faci el legislatiu si l'executiu no ho fa", ha tancat sobre com afectaria al president espanyol que els socialistes prenguin la iniciativa. El fet és que la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, ha recordat aquest dilluns que l'executiu central només mourà fitxa un cop hagi passat l'1-O. Segons algunes fonts, aquesta passaria per més ofertes sobre infraestructures i inversions.

Davant d'aquest desmarcatge del secretari general, fonts de la direcció afirmen que està disposat a endarrerir l'aprovació de la comissió, si és que el cap de l'Executiu li garanteix el seu suport. La mesura ha de ser objecte de debat en la Junta de Portaveus del Congrés, procediment que podria retardar per aquest motiu. Sánchez ha refredat la idea d'una reforma de la Constitució, ja que ha dit que era "complementària" però no el primer objectiu de la mateixa proposta. Des de la direcció asseguren que Cs no vol que una possible modificació es faci ad hoc per al conflicte sobiranista.

En conseqüència, Sánchez espera que després de donar suport a Mariano Rajoy per impedir el referèndum, els demòcrates li donin suport en la comissió que pretén impulsar. "Jordi Xuclà i Carles Campuzano s'han pronunciat en aquesta línia, en van proposar una", recorden personalitats de l'entorn del líder. En la mateixa línia s'ha pronunciat el secretari general, preguntat per El Nacional. Més irritat s'ha mostrat el socialista, quan preguntat per aquest diari sobre si l'escenari posterior a l'1-O era un moment idoni per presentar una moció de censura a Rajoy, s'ha tornat que donava suport "a la integritat territorial".