El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha ofert al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, “obrir una etapa de desglaç” en les relacions polítiques entre Catalunya i Espanya. Aquesta ha estat la principal conclusió d'una reunió de poc més d'una hora que els dos polítics han mantingut al palau de la Generalitat a iniciativa de Sánchez i on, essencialment, han constatat les diferències que els separen.

“Quan s’obre una etapa de desglaç és quan sorgeixen les solucions”, ha pronosticat el líder del PSOE, que no ha estalviat les crítiques als darrers quatre anys de legislatura de Mariano Rajoy, que ha caracteritzat com d’“absència de diàleg i bloqueig institucional, quan no d’enfrontament”.

El Govern ha acollit amb satisfacció aquest oferiment explícit de diàleg. “Una primera diferència, la voluntat de parlar i establir sinergies positives”, ha destacat la consellera de la Presidència, Neus Munté, en acabar la reunió.

A partir d’aquí, però, comencen les discrepàncies entre l’un i l’altre.

Sánchez, que en acabar la reunió ha confessat que ha trobat el president molt més cordial del que s’esperava, ha admès que la solució per al pols polític plantejat a Catalunya “no és fàcil”.

Doble votació

“No compartim el full de ruta independentista. Per il·legal”, ha assegurat. Això no obstant, ha insistit en la proposta d’una doble votació, primer la d’una nova Constitució i després la d’un nou Estatut. “Volem que la societat catalana voti, però que voti un nou marc de convivència primer i després la relació de Catalunya amb el conjunt de l’Estat espanyol”, ha puntualitzat.

En aquest sentit, ha recordat la voluntat de posar en marxa una comissió al Congrés per abordar una reforma constitucional que intenti superar els problemes d’autogovern.

Retret de Puigdemont

Dins del despatx, Puigdemont ha retret a Sánchez les seves declaracions sobre suposats problemes de convivència a Catalunya.

Així mateix, el president ha portat a la trobada enquestes, incloses les del CEO, que avalarien la voluntat dels catalans de ser consultats en un referèndum sobre el futur de Catalunya.

Tot plegat, enmig d'una indissimulada voluntat de fer gestos. Si Sánchez ha tingut el gest de venir a Barcelona per trobar-se amb Puigdemont, el president ha volgut oferir-li una rebuda especial i l’ha anat a buscar fins a l’escala noble a les portes del saló Sant Jordi.

Línies vermelles

Però el resultat no ha passat d’aquí. El secretari general del PSOE ha arribat amb un guió molt ben pautat del qual no n'ha sortit. Tampoc s’ho podia permetre atès que Ciutadans, els seus socis en la votació d'investidura, ja li havia marcat les línies vermelles de la conversa.

Això no obstant, Sánchez, que ha assegurat que en la trobada no s'ha parlat del vot de DiL al Congrés, ha replicat que també Albert Rivera ha criticat repetidament la incapacitat de Rajoy per dialogar. Per aquesta raó, ha volgut subratllar que la seva proposta de govern contempla unes noves relacions entre el govern espanyol i el de la Generalitat “basades en el diàleg i la convivència”.

És en aquest punt on Sánchez ha assenyalat la necessitat d’activar la comissió bilateral entre els dos executius i ha posat damunt la taula el document de 23 punts que en el seu dia Artur Mas va portar a Mariano Rajoy a la Moncloa amb les reivindicacions del Govern. El líder socialista ha parlat de finançament, de competències que contempla d’Estatut, del repartiment equitatiu del dèficit públic, d’activar el corredor mediterrani o de l’agenda social.

De la seva banda, el Govern ha marcat a Sánchez, com a línia vermella, el blindatge del model d'immersió lingüística. "És una qüestió central pel Govern, el Parlament i la societat. Ha de quedar blindat i no n'acceptarem cap matís", ha assegurat Munté, que ha afegit que Sánchez ha garantit que l'acord amb Rivera no posa en perill el model d'immersió.

Així mateix, el president ha demanat al PSOE que faci un gest i es posicioni clarament en relació al judici del 9N, i ha expressat el descontentament de l'executiu per la situació "massa sovint humiliant" que viu la Generalitat per la forma com es gestiona el Fons de Liquiditat (FLA), els retards en infraestructures i la invasió de competències de l'Estat espanyol.

Tan bon punt ha acabat la reunió i després d'una breu compareixença davant la premsa, Sánchez ha sortit cap a Madrid on aquest vespre ha de participar en la votació al Congrés de diferents iniciatives de Ciutadans i PP a favor de la unitat d'Espanya.

 

Fotos: Sergi Alcàzar