El secretari general dels socialistes espanyols, Pedro Sánchez, ha acusat sense matisos Podemos d’obstaculitzar el canvi de govern a Espanya i ha advertit que les eleccions els passaran factura. “Els qui van bloquejar el rellotge del canvi, ho pagaran a les urnes”, ha dit en el seu primer acte com a candidat oficial del PSOE a les eleccions generals del 26-J. Ha estat a Mèrida on participava al Dia de la Rosa del PSOE.

En un discurs construït sobre l’esquema bipartidista, “això va de Pedro o Rajoy. Del canvi o l’immobilisme”, Sánchez ha carregat durament contra el partit de Pablo Iglesias. Aquesta duresa s’emmarca en un clima plenament de precampanya d’unes eleccions en què Pedro Sánchez també es juga el seu futur polític.

Candidat sense primàries

Amb la renúncia de Susana Díaz a disputar-li la candidatura a les generals, ja es donava per fet que cap altre candidatura abocaria el partit a unes primàries. Avui ja s’ha confirmat que és així. L’equip de Pedro Sánchez ha presentat aquesta setmana 36.021 avals que ja han estat verificats, superant els 9.462 necessaris per avalar una candidatura. El comitè federal del partit ratificarà el candidat el proper cap de setmana.

Número dos...

Sánchez, però, haurà de reconfigurar les primeres posicions de la llista. La seva número dos, Meritxell Batet, serà la cap de llista per Barcelona. Tampoc repetirà la número 4 per Madrid, Irene Lozano (repescada d’UPyD com a cop d’efecte de Sánchez). 

Baròmetre

La duresa de Sánchez contra Podemos s’apunta com una constant en els propers mesos. I més si, finalment, es confirma la coalició Podemos-IU. Segons l’últim baròmetre del CIS, el PP continuaria essent la força més votada i la coalició Podemos-IU desplaçaria els socialistes a la tercera posició. L'entesa serà un gran reclam per al votant de centre-esquerra i li posarà les coses molt complicades als socialistes.

Alberto Garzón al consell polític d'IU, aquest dissabte

Pacte Podemos- IU

La coalició entre el partit de Pablo Iglesias i el d’Alberto Garzón es dóna per feta, però la litúrgia és la que és. Les dues formacions han de consensuar les llistes, és a dir, el pes que cada formació tindrà en la coalició. "No negociem una confluència, sinó que ens donem un cop de mà. L'aliança serveix per desempatar", ha dit el podemita Iñigo Errejón que també ha assenyalat que l'ordre a les llistes no serà un escull en les negociacions.

Les properes hores seran decisives en la negociació. El punt de conflicte pivota sobre el concepte "posició de sortida". IU demana col·locar entre 8 i 12 noms en "posicions de sortida". L'última oferta de Podemos, avançada per Pablo Echenique, són 9 diputats i 5 senadors. Sobre les negociacions planeja el resultat de les eleccions del 20-D on Izquierda Unida va rebre 922.500 vots amb què va aconseguir dos diputats i Podemos i les confluències 5.189.000 vots que es van traduir en 69 escons.