Prudència i palanca de fre. La reunió entre Pedro Sánchez i Mariano Rajoy aquest dimecres s'ha saldat amb el dubte sobre què passarà si el president en funcions no obté els suports per superar la investidura. El socialista manté el seu 'no' a Rajoy i no aclareix si es presentaria com a alternativa al líder popular. Rajoy ha retrocedit posicions i ara demana una majoria "estable i amb certesa" per fer el salt endavant. Ciutadans només li garanteix a hores d'ara una abstenció, insuficient per ser investit i donar estabilitat al govern. Espanya ha tornat al bloqueig d'on no havia sortit.

Després de la trobada amb el secretari general socialista, Rajoy va indicar que vol governar i ha calculat que es presentaria a la investidura el 2 d'agost. El primer ple seria el 3, on requeriria una majoria absoluta, i el segon, el 5, on li caldria la simple. Tanmateix, la situació s'ha complicat per als populars després que Ciutadans hagi aprovat "col·lectivament" aquest dimecres una abstenció en segona volta per al gallec. El PP es quedaria amb 137 escons i el PSOE aportaria 85 vots negatius. Els números no surten per investir Rajoy. 

Davant d'aquest escenari, el president del PP vol veure com evolucionen les negociacions fins a la constitució de les Corts el 19 de juliol. Segons fonts de l'Executiu, aleshores trucaria als seus rivals per temptejar si accepta l'encàrrec del Rei, en una ronda que començaria el dia 26 del mateix mes. Fins aleshores, Rajoy es mostra optimista perquè tots els partits volen evitar terceres eleccions. Els populars ja han enviat als seus rivals un document sobre el qual podrien començar a treballar a partir de dimarts per arribar a acords.

L'optimisme es trenca amb el cop de porta del secretari general socialista a facilitar-li la investidura o col·laborar en l'aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat amb un acord de mínims. Sánchez votarà 'no' a Rajoy i ha deixat en l'aire si ell es presentaria com a candidat, quan fracassés el seu rival. "El PSOE sempre estarà en el costat de les solucions i evitarà terceres eleccions", ha respost. El de Ferraz ha emplaçat Rajoy a buscar una majoria entre els seus aliats afins en l'arc parlamentari i a oblidar-se dels socialistes.

Però Sánchez no ha deixat clar què passaria si l'abstenció de Rivera esdevingués un 'sí' i PP i C's sumessin 169 escons. Els socialistes només haurien de cedir set abstencions perquè el rival passés. Segons fonts populars, el PP intentarà aconseguir que la formació taronja s'avingui a un vot afirmatiu, fet que podria redoblar la pressió sobre l'esquena del PSOE. Per exemple, Gènova s'ha obert a canviar el model de finançament de les comunitats autònomes, a més d'una rebaixa de dos punts de l'IRPF.

Rajoy no es conformaria amb un acord que li permeti passar la legislatura i vol garantir l'aprovació dels Pressupostos Generals de l'Estat, el sostre de despesa i el dèficit. Tanmateix, ha començat a qüestionar que es pugui presentar a la investidura si res d'això no s'obté, ni tampoc una majoria per a ser president. "Si jo tingués la seguretat que és impossible que em triessin president, obriria una reflexió amb la resta dels partits per veure la sortida a la situació", ha suggerit sobre una solució intermèdia encara sense definir.

Els populars creuen que ells són l'única possibilitat aritmètica de formar un executiu i si el PSOE no cedeix, calculen que hi haurà eleccions el 27 de novembre. Així les coses, la possibilitat que el secretari general del PSOE ho pogués intentar ha col·locat el PP en escac. Sembla que cap dels dos vol moure fitxa primer i volen prefereixen que s'estavelli l'altre primer per decidir-se o prendre-li el relleu. "És el temps de Rajoy", va indicar Sánchez.

La situació recorda al gener, quan el gallec va rebutjar l'encàrrec del Rei i va assumir-ne el paper el socialista. Si la seqüència es repetís sense cap desllorigador, Espanya seguiria en el bloqueig i cap a terceres eleccions.