Un any després de les eleccions del 26-J, que van constatar les dificultats de l'esquerra espanyola per construir una alternativa a Mariano Rajoy, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, i el líder de Podemos, Pablo Iglesias, mantenen l'objectiu d'arribar a la Moncloa, però difereixen sobre quan i com fer-ho i, també, discrepen pel que fa al referèndum de Catalunya. L'abraçada dels socialistes a la plurinacionalitat cultural és la força que empeny una majoria al Congrés a emprar el terme, però fugen de les posicions de la formació morada sobre la fórmula del referèndum. 

"Els canvis a Espanya de vegades són progressius. Fa vint anys ningú hauria acceptat el matrimoni homosexual, però l’Espanya del segle XXI és plurinacional. És una cosa a priori bona, usar la paraula. El PSOE camina, tot i que amb passes més lentes, en una bona direcció", ha dit Iglesias en la roda de premsa posterior a la trobada d'aquest dimarts. El podemista recorda, però, que el PSOE no està pel referèndum, i que el debat plurinacional no és nou sinó que es va ajornar després del cop d'Estat del 1981.

La posició de les alcaldies del PSC constata aquest rebuig. El portaveu del PSOE, José Luis Ábalos, ha reprovat que l'alcalde de Blanes afirmi que participarà en el referèndum. "Pot fer el que vulgui, evidentment, però un no deixa de ser alcalde quan fa una acció d'aquest tipus", s'ha indignat. Per això, espera que la direcció catalana emprengui mesures sancionadores. Així ho haurien abordat durant una reunió que va mantenir amb el secretari d'organització del PSC, Salvador Illa, aquest dilluns. "Illa està molt molest i ja hi ha intervingut", ha recordat.

Les altres diferències recauen en quan i com fer el cop de gràcia a Rajoy. Iglesias assegura que la seva formació ho vol fer de forma imminent, però no seria així per Ferraz. "El PSOE ho veu més dificultós", ha assegurat. Mentrestant, els dos dirigents s'han emplaçat a la creació d'un grup de treball al Parlament espanyol per endegar l'ofensiva contra les polítiques de l'executiu central. "És bo que els equips es posin a treballar en la precarietat juvenil, llei d'igualtat, desbloqueig de la renda mínima, pensions, reforma de la negociació col·lectiva...", ha dit el podemista.

Podemos se segueix considerant líder de l'oposició, com ha insinuat Iglesias, però sí que ha començat a veure gestos, com l'abstenció del PSOE al CETA, que porten el PSOE cap a la "nova esquerra". De fet, The New Left Review és el primer llibre que coedita en castellà la fundació de Podemos Instituto 25M, i que el líder del partit lila ha regalat al socialista. Ara bé, una acció que els serviria per refermar el seu compromís és que votessin en contra del sostre de despesa. "El PP ha institucionalitzat les retallades", ha tancat després d'una hora i mitja de reunió.

Però el PSOE prefereix mantenir l'interrogant. Ábalos ha comparegut en nom de Sánchez –qui era a una tertúlia a La Sexta– i ha deixat en l'aire si donaran suport a aquesta mesura. "El sostre de despesa no es vota", ha recordat el portaveu. La qüestió és que sí que parteix d'una negociació prèvia que les comunitats autònomes fan al Consell de Política Fiscal i Financera. Aquí ha garantit que el PSOE actuarà com a un tot, perquè no és una "federació de partits", ha ironitzat, sense dir si acceptava l'oferta de Podemos sobre negociar-lo conjuntament.