635900177490161536w

Pedro Sánchez no ho té fàcil. Si tots els partits amb què duu a terme la ronda de diàleg aquesta setmana compleixen els seus vets i línies vermelles, l'aritmètica continuarà sense funcionar-li al candidat del PSOE a la Moncloa. Ciutadans no s'abstindrà per tal que Sánchez pacti amb Podemos, i Podemos tampoc perquè el PSOE governi amb C's. El Partit Popular (PP) tampoc és un soci factible, ni els independentistes, dels quals es vol desmarcar. Però Sánchez, en el seu "intent" de formar govern, s'ha envoltat d'un equip divers i capaç en l'art de la negociació.

1. Batet, la jurista catalana

Meritxell Batet (1973) militava al PSC de Gràcia. Així i tot, Sánchez va nomenar-la com a número dos per la circumscripció de Madrid en les passades eleccions. Algunes fonts asseguren que Batet va posicionar-se a favor d'Eduardo Madina com a secretari general, en el comitè del PSOE (2014), –és a dir, el rival de l'actual cap de llista–. A més a més, està casada amb un rival polític, José María Lassalle, secretari d'Estat de Cultura del PP. I per la premsa de Madrid, Batet és "la catalana".

Tanmateix, la trajectòria com a diputada i política de confiança de Sánchez, és la que la va portar a ser secretària d'Estudis i Programes del partit. També és professora de Dret Constitucional i ha dirigit la Fundació Carles Pi i Sunyer d’Estudis Autonòmics i Locals. Jurista i constitucionalista.

2. Ares, pactes a Euskadi

Una negociació d'aquestes característiques requereix de cert "talante", com solia dir el predecessor de Sánchez, José Luis Rodríguez Zapatero. I aquí entra Rodolfo Ares (1954). Juntament amb el president de la Mesa del Congrés, Patxi López, Ares va protagonitzar les converses que Zapatero va dur a terme amb ETA (2006), durant l'alto al foc. La seva trajectòria és llarga al País Basc, on va ser diputat i conseller d'Interior del PSE de López.

Va ser amb la seva recent incorporació al PSOE de Ferraz, com a responsable d'organització en la campanya del 20D, quan va guanyar-se el favor del secretari general.

3. Serrano, la vella guàrdia

La pugna entre la vella guàrdia i la "nova" es va percebre durant el comitè federal, on els primers titllaven de "tòxic" Podemos, al qual Sánchez es volia acostar. Per exemple, una de les representants de la primera facció és la presidenta andalusa, Susana Díaz. Però aquesta tensió té una frontissa amb José Enrique Serrano (1949). Qui va ser responsable de Gabinet de Felipe González i Zapatero coneix el partit a fons i en perspectiva.

Per a la nova executiva, les seves habilitats per negociar van posar-se a prova en la comissió del pacte antigihadista amb el PP. També, presidint la comissió de pressupostos la passada legislatura.

4. Hernando, la veu social

Antonio Hernando (1967) no solament era pròxim a Zapatero, sinó també a Alfredo Pérez Rubalcaba. Alhora és un dels col·laboradors més estrets de Sánchez a Ferraz. És el portaveu del grup socialista al Congrés i ha desenvolupat diversos càrrecs dins del partit. La seva consciència social és marcada. Va ser advocat al sindicat UGT i ha treballat en diverses institucions relacionades amb l'ajuda a la immigració i els refugiats.

5. Sevilla, el consultor

Jordi Sevilla (1956) és la conjunció entre el sector públic i el privat. Abans de fitxar per una consultora, Sevilla havia cursat una trajectòria com a home de confiança i cap de Gabinet de Pedro Solbes, tant en el Ministeri d'Agricultura, com en el d'Hisenda. El seu salt a primera línia es va produir més tard, com a exministre d'Administracions Públiques de José Luis Rodríguez Zapatero, coincidint amb l'esclat de la crisi econòmica. Ara, ha deixat l'empresa privada per ajudar Sánchez a impulsar el seu Govern.

6. Carcedo, la senadora

Senadora per Astúries, María Luisa Carcedo (1953) ha passat per gairebé tots els estadis polítics abans de seure a la taula de negociació. Consellera d'Urbanisme i Medi Ambient al seu principat, va ser diputada al Congrés dels Diputats durant més de tres legislatures. Avalada per la seva experiència, va esdevenir secretària de Benestar Social del partit el 2014. Abans, havia dirigit l'Agència Estatal d'Avaluació de Polítiques Públiques. Un perfil tècnic i experimentat.

Amb una senadora, un consultor, una jurista, la vella guàrdia, un expert en negociacions i un perfil social, la negociació per investir Pedro Sánchez està servida al PSOE .