En el sumari del jutge d’instrucció número 13 de Barcelona hi ha un informe de la Guàrdia Civil sobre els fets del 20 de setembre. Entre tota la documentació hi ha un atestat de la policia que descriu els fets i assenyala Jordi Sànchez, Jordi Cuixart, que avui fa un mes que són a la presó.

L'atestat diu textualment que "la concentració convocada a través de les xarxes socials i aplicacions de missatgeria instantània no es va realitzar únicament en termes de 'concentració pacífica', com quedaria evidenciat en el missatge de Whatsapp d''Òmnium' de data 20/09/2017 enviat cap a les 8.50, en el qual se cita literalment que les concentracions que existien eren 'per aturar la Guàrdia Civil'. Això s'hi suma els nombrosos danys que van patir els vehicles, els llançaments d'objectes, l'intent d'assalt a l'edifici i la privació de llibertat a la qual van ser sotmesos la comitiva judicial i els agents que es trobaven dins l'edifici". 

La Guàrdia Civil creu que "els voluntaris de l'ANC i Òmnium Cultural, l'organització del repartiment de queviures, la instal·lació de petits centres logístics per avituallar els concentrats, la presència dels líders de les dues organitzacions, les seves arengues als concentrats i el seu paper de 'negociador' davant els Mossos d'Esquadra i agents de la Guàrdia Civil, els danys causats als vehicles dels agents, la voluntat declarada d'impedir la llibertat de moviments de la comitiva judicial i dels agents de la Guàrdia Civil" constitueixen "una acumulació d'indicis sobre la possible responsabilitat d'ambdues persones (Jordi Sànchez i Jordi Cuixart) com a responsables últims dels fets del dia 20 i 21".

Aquest informe, que acaba a la taula de la jutgessa de l'Audiència Nacional, Carmen Lamela, és l'embrió per citar com a investigats Cuixart, Sànchez i Trapero per un delicte de sedició. 

"La Fiscalia presenta la denúncia​ i després el jutjat 13 de Barcelona envia l’atestat de la Guàrdia Civil cap a Madrid per si li pot ser d’interès. És un atestat que s’incorpora a les actuacions", explica l'advocada de Jordi Cuixart. "La denúncia inicial parla d’uns fets, sense les persones", recorda Marina Roig. En el moment en què l'atestat arriba a l'Audiència Nacional "es concreten conductes i persones". Per Roig és evident que "arran d'aquest atestat es concreta la citació com a investigats de Sànchez i Cuixart". 

L'informe inclou un recull de fotografies i els tuits que van fer tant Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, Jordi Sànchez i els missatges que arribaven per Whatsapp del grup Crida per la Democràcia.

 

L'altre informe de la Guàrdia Civil

Hi ha un altre informe de la Guàrdia Civil que forma la causa de l'Audiència Nacional. És un document de 300 pàgines amb molt material audiovisual.

"La major part d’aquests vídeos i fotos estan referits a l’1 d’octubre. El gruix d'aquest segon atestat és sobre el referèndum. La majoria de vídeos fan referència a actuacions dels Mossos d’Esquadra", explica Roig.

"També hi ha documents relacionats amb Sànchez i Cuixart del 20 de setembre i d’alguns fets posteriors", diu Roig, que concreta que en l'informe "es parla de la intervenció d’Òmnium des de la perspectiva dels missatges que es van enviar a la gent instant a votar, instant a anar a les escoles, etcètera".

La causa que hi ha a l'Audiència Nacional no inclou la investigació del referèndum. Només dels fets del 20 de setembre. Tot i que el macro-informe de la Guàrdia Civil és bàsicament sobre l'1 d'octubre, la Fiscalia no ha presentat una denúncia ampliant la causa ni la jutgessa ha dictat cap resolució expressa que digui que amplia la investigació als fets de l’1 d'octubre.