El secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, afrontarà el 39è congrés de la formació amb un repte en l'horitzó: assentar les bases d'un partit capaç d'acostar-se a Podemos, albirant l'esperança de construir una alternativa de govern. La moció de censura a Mariano Rajoy va ser el primer festeig amb Pablo Iglesias sota la idea d'impulsar una nova moció cap al Nadal, cosa que va anar seguida d'una trucada aquest dijous. Però per a això, Sánchez haurà de rearmar l'executiva i guanyar-se els barons amb el "nou PSOE" que parla de Catalunya com a nació –sense referèndum–.

El conclave farà el tret de sortida amb una escassa representació d'una vella guàrdia que va situar-se del costat de Susana Díaz durant les primàries. L'expresident José Luis Rodríguez Zapatero només hi serà el dia de la inauguració perquè marxa a Bolívia; l'expresident Felipe González no hi anirà perquè és a Colòmbia i l'exdirigent Alfredo Pérez Rubalcaba encara no hauria confirmat per als dies 16, 17 i 18 de juny. Aquesta tríada no hauria acabat d'assumir el gir d'un PSOE que ara es reivindica com a "l'esquerra", tal com indica el lema del congrés.

Però el secretari general considera que, a diferència de fa un any, aliar-se amb la formació morada és l'única forma de "fer fora Rajoy". Al programa que el partit ratificarà aquest cap de setmana es preveu una menció a les "forces del canvi". La qüestió és que el pla passa per intentar un nou govern amb Podemos i Ciutadans, com ja va buscar l'any 2016 –quan va fracassar–. De moment, la formació taronja ho descarta, cosa que els podemites aprofiten per carregar sobre ells. Ara bé, aquest intent es podria produir a partir de dilluns, quan tingui l'executiva formada.

Sánchez ja ha fet moviments tàctics perquè evitar un nou aixecament com el del comitè de l'1 d'octubre on va ser tombat. No vol barons a l'executiva i només el president d'Extremadura, Guillermo Fernández Vara, presidirà el Consell de Política Federal, en substitució de Díaz, perquè el madrileny va obtenir més del 50% dels vots a l'autonomia en primàries. Inclús, el rival Patxi López també hi serà com a secretari de Política Federal, perquè la mateixa nit de la victòria es va posar a disposició del nou líder.

La resta de l'executiva estarà formada per una barreja entre afins a Sánchez i exministres de Zapatero. En el primer grup hi ha el diputat basc Odón Elorza (Transparència i Democràcia Participativa); l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet i dirigent del PSC, Núria Parlón (Cohesió Social i Integració); José Luis Ábalos, com a secretari d''organització, i Adriana Lastra com a vicesecretària general. En el segon, hi ha l'exministra de Medi Ambient, Cristina Narbona, com a presidenta, o l'exministra Beatriz Corredor, a Territori i polítiques d'Habitatge, entre d'altres. 

Més enllà de l'estratègia estatal, la qüestió catalana també serà un dels puntals del 39è congrés. Sánchez reivindica ara perfeccionar "el caràcter plurinacional de l'Estat" recollit a l'article 2 de la Constitució, però sense referèndum. I una de les esmenes de la federació de Guipúscoa, i que es podrien aprovar aquest dissabte, és relativa a la creació d'una subcomissió al Congrés en què s'explorin solucions al conflicte català i busquin reforçar l'autogovern de Catalunya i normalitzar la relació amb la resta d'Espanya i entre Estat i Generalitat, diu el text. 

Tanmateix, l'entesa amb Podemos no es preveu fàcil en l'àmbit territorial. Iglesias va recordar les distàncies amb el partit rival durant el debat de moció censura. Primer, es va tornar que calia ser "valent" i seguir reconeixent que Catalunya era "una nació", com deia Sánchez en campanya. Segon, va recordar que els socialistes ara "criminalitzaven" ERC, tot i que van fer un tripartit amb el PSC. Així les coses, l'única votació que contempla Ábalos és "en el marc de la llei" després de reformar la Constitució –paraules que fonts properes a Sánchez desaproven per "explícites"–.

Aquestes qüestions hauran de ser debatudes en un congrés amb una assistència de 8.000 militants i simpatitzants que diumenge ratificaran el secretari general, després de tres dies de jornada. Passat aquest temps, Iglesias i Sánchez tornaran a trucar-se per estudiar l'estat de la qüestió i decidir si donen una segona oportunitat al seu amor fatal.