El candidat a la secretaria general del PSOE, Pedro Sánchez, ha aterrat avui a Catalunya en la seva carrera per recuperar el lideratge de la formació. L’exsecretari s’ha donat un bany de masses a Barcelona i ha reivindicat que Catalunya és una nació i que ell percep Espanya com “una nació de nacions”. De fet, l’exsecretari considera que, fins que aquest element no es reconegui a la Constitució i es redactin regles que potenciïn l’autogovern català, el conflicte territorial no té solució possible. En part, perquè l’executiu central, aquell que ha de treballar per crear un escenari que faciliti totes aquestes demandes, està en mans d’un “govern centralista”.

Així doncs, el rival de Susana Díaz i Patxi López en la conquesta de Ferraz ha reafirmat, per enèsima vegada, davant dels gairebé 3.000 militants que s’han aplegat a la Fabra i Coats, el projecte federal i la “veritable” tercera via, aquella que defensa el primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, en el seu llibre. La campanya de Sánchez, resumida en l’eslògan "Sí és sí", defensa la via constitucional i el federalisme com a solució per als “enormes” conflictes entre Catalunya i Espanya. L’exdiputat aposta pel “diàleg, l’enteniment i el pacte” davant les dinàmiques del bloc sobiranista, que vol “saltar-se la llei per situar-se fora de la legalitat”.

En aquest sentit, Sánchez ha assegurat que el problema principal català són els governants que “s’envolten en la bandera” per tapar la corrupció i justificar la via de la il·legalitat. “Catalunya necessita un govern que negociï un nou model de finançament, que tiri endavant infraestructures, que vetlli per la reforma constitucional per tirar endavant l’estat federal i acabar amb el conflicte”, reclama.

El PSC, un aliat fidel

Sánchez ha arribat a Catalunya amb la intenció de presentar-se com l'única opció viable per reformar les entranyes del PSOE i convertir-lo, de nou, en el partit de l’esquerra espanyola. El madrileny ha dedicat bona part del seu discurs a apel·lar a la unitat entre els socialistes catalans i els de la resta de l’Estat. “Dins del partit no hi ha adversaris, aquests estan fora: la dreta i els poders econòmics que la sustenten”, remarca.

Tot just a un mes de la celebració de les primàries, Sánchez ha volgut reivindicar el paper -clau- i el pes -important- que el PSC ha de tenir en la reforma del PSOE. Precisament, per evitar que es tornin a repetir tensions entre les dues formacions com les viscudes després de la investidura de Mariano Rajoy, l’exlíder socialista aposta per reformar els estatuts i obligar la direcció a consultar sempre la militància sobre els acords postelectorals.

Quan Sánchez va presentar la seva candidatura i el seu planning arreu del territori per guanyar les primàries, va quedar clar que Catalunya és un dels elements centrals de la seva campanya i avui ha volgut deixar-ho clar. Entre altres propostes, destaca una que ja va aixecar polèmica: portar el Senat a Barcelona.