En la duríssima batalla oberta al PSOE, Catalunya era territori sanchista i les urnes ho han ratificat amb escreix aquest diumenge. El guanyador de les primàries, Pedro Sánchez, ha arrasat entre les bases del PSC, com ha avançat El Nacional. Per contra, la patacada de la seva rival, Susana Díaz, és de les que fan història.

Amb el 100% dels vots escrutats, Sánchez n'ha recollit 8.302, un 81,90%. De nou ha humiliat Díaz, que obté 1.191 vots, un 11,75% dels emesos. El tercer en discòrdia, l’exlehendakari Patxi López, suma 644 paperetes, un 6,20%.

Els 10 punts de diferència de Sánchez sobre la lideressa andalusa a tot l'Estat han estat més de 70 a Catalunya, la qual cosa suposa la victòria més aclaparadora de Sánchez i la més gran derrota de Díaz en tots els territoris.     

El futur secretari general del PSOE recupera així el lideratge del partit amb un amplíssim suport dels socialistes catalans, que el van seguir fins al final en l’aventura de dir no a la investidura de Mariano Rajoy com a president del Govern espanyol.

Aquella decisió li va costar a Sánchez el càrrec en un comitè federal celebrat l’1 d’octubre passat, en què el PSOE es va situar al caire de l’abisme. Les relacions entre el PSOE i el PSC, els 7 diputats al Congrés del qual van trencar la disciplina de vot i van rebutjar la investidura de Rajoy, van quedar sota mínims.

El precedent dels avals

Sánchez, que durant la campanya de les primàries ha tingut a Catalunya un dels principals punts de suport de la militància, ja es va imposar àmpliament a Díaz en la recollida d’avals per presentar la candidatura. Sánchez fins i tot ha superat en 2.000 vots el nombre d'avals que va obtenir a les primàries, on va recollir 6.000. Díaz en va tenir 1.000 i López, 500.

La direcció del partit, en mans de Miquel Iceta, ha mantingut una exquisida neutralitat durant el procés. No obstant això, a ningú no se li escapa que la victòria de Sánchez permetrà al PSC de resintonitzar amb la direcció federal del PSOE.

Durant la campanya de les primàries, l’aposta de Sánchez pel reconeixement de Catalunya com a “nació cultural” -la sobirania la reserva per a la “nació espanyola”- ha reforçat els lligams amb els socialistes catalans, en contrast amb la punxada a tots els nivells de la molt més centralista Susana Díaz.

Iceta ha felicitat Sánchez i s'ha mostrat molt respectuós en una primera piulada des del seu compte de Twitter amb els altres dos candidats, Díaz i López.

Posteriorment, el primer secretari del PSC ha declarat oberta "una nova etapa" al socialisme: