El president de la ANC, Jordi Sànchez, ha demanat als ciutadans que vulguin donar suport a l'expresident del Govern Artur Mas el dia del seu judici que s'apuntin a l'agenda el 6 de febrer perquè l'entitat sobiranista prepara accions i una gran mobilització de suport.

"Fem una crida a la ciutadania perquè el dia 6 tinguin a l'agenda la mobilització que convocarem", ha dit Sànchez en una entrevista d'Europa Press, conscient que la data d'inici del judici cau en dilluns, però segur del fet que el judici de Mas pel procés participatiu del 9-N mobilitzarà molts ciutadans.

L'ANC pretén que la resposta al carrer sigui "massiva i important", encara que assegura que encara s'estan tancant els detalls tècnics de les accions que duran a terme.

Segons Sànchez, es jutja Mas per haver donat veu als ciutadans, per la qual cosa és "una de les aberracions amb perspectiva democràtica més gran que hi poden haver a Europa", i alerta que la investigació oberta contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, podria accelerar-se.

"L'Estat provoca una confrontació jurídica. És un terreny absolutament equivocat i és el moment de defensar des del carrer les nostres institucions. Els milers de ciutadans que hem impulsat el procés i l'Assemblea no serem passius", avisa.

Per això, incideix a mantenir el compromís amb l'expresident i les institucions catalanes per mostrar al món "l'absurditat de la via del presumpte diàleg que l'Estat està oferint".

A més, adverteix que, "si l'Estat no deixa cap altra solució, la gent està preparada per jugar una carta de mobilització i resistència civil, no-violenta, pacífica i al carrer", perquè no estan disposats a acceptar que un congrés, un govern o un tribunal actuï, sentenciï i vulgui silenciar el fonament democràtic del seu plantejament, segons ell.

'Operació Diàleg'

Preguntat per l'Operació Diàleg del Govern central per reprendre les relacions amb la Generalitat i les institucions catalanes ha estat taxatiu: "Ha estat una operació de màrqueting fallida".

"Ha estat un fracàs absolut des del seu llançament", ha sentenciat Sànchez, que considera que aquesta operació es resumeix en una visita de la vicepresidenta del Govern espanyol en la inauguració del seu despatx en la Delegació del Govern, en un sopar privat i en entrevistes amb els líders de C's i el PSC, Inés Arrimadas i Miquel Iceta.

El president de l'ANC insisteix que, "des del 2010, l'Estat no ha fet cap gest ni cap missatge intel·ligent ni intel·ligible, honest, sobre diàleg".

En contrast amb aquesta actitud, que considera prepotent, hi ha la de les institucions catalanes, que mantenen "una oferta de referèndum acordat i de diàleg honest, permanent i que no caduca mai".

"Una altra cosa és que s'estigui esperant eternament la decisió de l'Estat espanyol. Amb l'horitzó del setembre com a màxim, la maquinària de convocatòria no hauria de parar. Si l'Estat continua desaparegut, el Parlament haurà de prendre decisions amb el compromís de l'horitzó del setembre", ha avisat.

Enric Millo

Malgrat que a l'inici de l'Operació Diàleg el delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, va anunciar la seva intenció de reunir-se amb les entitats sobiranistes, Sànchez assegura que no ho ha fet: "Allò formava part de l'operació de màrqueting dels primers dies".

Quan li ha preguntat si tenen previst demanar a Millo una reunió, ho ha rebutjat: "No tenim motiu per fer-ho, més enllà d'una relació personal d'estima i respecte, perquè, fins on jo sé, no té en les seves competències cap atribució per poder desencallar els problemes que hi ha sobre la taula".