Pedro Sánchez exigeix a Mariano Rajoy que vagi a una investidura -on previsiblement fracassaria- per tal que es posi en marxa "el rellotge de la democràcia". És a dir, que el termini fins a la convocatòria d'unes noves eleccions comenci a comptar enrere. Sánchez no aclareix quin és l'objectiu d'aquesta petició, però envia als ciutadans "un missatge de tranquil·litat" sobre que no hi haurà terceres eleccions. El seu gest comporta dues vies: que Sánchez es presenti a la investidura i construeixi una majoria alternativa o que s'abstingui per deixar passar un tàndem PP-Ciutadans. El socialista esquiva respondre, però manté ferm el 'no' a Rajoy.

“El que és transcendent és que hi hagi una investidura, no el resultat de la investidura”, ha dit Sánchez, després de la reunió mantinguda aquest dijous amb el rei Felip VI durant el darrer dia de la ronda de consultes. La voluntat que corrin els terminis és nova en el discurs de Sánchez les darreres setmanes. Ara bé, la posició del PSOE continua clara, si Rajoy assumeix "la seva responsabilitat": votarà 'no' en la cerimònia, motiu pel qual insta el president en funcions a buscar suport entre els "aliats potencials" per construir un "govern conservador no continuista".

El socialista és conscient que Ciutadans no es mou de l'abstenció i lamenta que Rivera li demani la seva, també, per a l'executiu en minoria del PP. El secretari general socialista ha titllat de "fals dilema" que l'única forma de sortir de la ingovernabilitat sigui aquesta. Però malgrat que Rajoy no tingui suports, Sánchez afirma que no es podria permetre rebutjar l'encàrrec del monarca un altre cop. El de Ferraz destil·la cert rancor per la seva investidura fracassada. "Tenim present el 2 i el 4 de març", ha dit. Però més enllà del record, no aclareix quins escenaris s'obririen per evitar eleccions.

No sembla que les vies amb Podemos i els partits nacionalistes o independentistes -amb els quals es podria sumar majoria per superar una investidura- hagin de prosperar per forjar una majoria alternativa de govern. Pablo Iglesias ha afirmat que "és més difícil" que això passi després de la votació al Parlament de Catalunya sobre les conclusions de la comissió de Procés Constituent. Sobre si està disposat a fer el pas, davant les peticions de PNB o CDC que ho intenti una altra vegada, Sánchez creu que això són "elucubracions". "És temps de Rajoy", ha tancat.

Tampoc sembla probable un intent de "govern del canvi" com s'havia explorat en els darrers mesos de negociacions. Ciutadans i Podemos van constatar aleshores la inviabilitat d'entrar junts en el mateix executiu a tres. Tanmateix, sobre la possibilitat que els socialistes construeixin un govern en minoria recolzat externament per la formació taronja i la morada, el propi Iglesias ha recordat les dificultats que presentaria amb sols 85 escons. Totes les vies contràries als populars i el seu líder semblen obstruïdes, per bé que el secretari general no vol afirmar-ho així públicament.

El PSOE es continua situant al "costat de les solucions" i creu que es trobarà una via que "mereixin els espanyols" per no forçar la repetició electoral. Però aquest sembla el camí més probable si l'escenari no canvia. Un viratge en la situació podria ser que Ciutadans s'avingués al 'sí' a Rajoy i al PP. Alguns barons socialistes s'havien preguntat retòricament les darreres setmanes que llavors "qui seria el guapo" que no els deixaria passar. Aquesta possibilitat ha quedat a l'aire perquè el de Ferraz no l'ha descartada, ni acceptada.

En conseqüència, el PSOE es manté, de moment, en la idea de ser l'oposició "constructiva i responsable" d'un govern que encara no existeix.