El diputat de la CUP Benet Salellas, després de la reunió que va tenir aquest divendres amb el vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, ha valorat positivament que els republicans s'involucrin més en aquestes negociacions i han lamentat que fins ara no hi hagin participat decisivament i hagin deixat que fos el PDeCAT el que portés el pes de la discussió. Salellas ha acusat ERC d'haver estat "segrestada" pels seus socis de govern. En una entrevista al 3/24 s'ha preguntat si els republicans eviten mullar-se en aquest afer per "càlcul electoral", en un intent que la CUP i el PDeCAT siguin els que en pateixin les tensions.

Exigències

Salellas ha assegurat que per tenir el vot favorable de la CUP als pressupostos, el Govern haurà de fer concessions: "No volem que aquests siguin els pressupostos del PDeCAT, volem que aquests pressupostos tinguin l'olor de la CUP". Salellas ha apuntat cinc línies de discussió dels pressupostos: la contractació pública, la creació d'una renda garantida de ciutadania, el finançament de l'educació pública, mesures en matèria d'habitatge i canvi climàtic, i fiscalitat. En realitat, aquesta s'ha apuntat com la divergència més greu. Salellas ha acusat el Govern de protegir les rendes més altes aplicant-los una taxa d'IRPF més baixa que la que s'aplica a altres comunitats. Salellas ha apuntat que apujar el tram autonòmic de l'IRPF és bàsic per incrementar els ingressos de la Generalitat, i ha calculat que sense grans modificacions es podrien obtenir uns ingressos suplementaris de 150 milions d'euros.

Risc de noves eleccions

Salellas s'ha mostrat molt molest per la negativa de Junts pel Sí a negociar la modificació de l'IRPF: "No pot ser que parlem de l'IRPF i que l'interlocutor que tenim davant ens digui que acceptem el que proposen o anem a eleccions". Sobre la possibilitat que el pressupost no tiri endavant i hi hagi noves eleccions, el diputat de la CUP ha estat esquiu i ha afirmat que esperava "que cadascun estigui a l'altura del moment i que no es pensi a comptar vots". Salellas ha demanat al Govern que aclareixi si vol "construir la República o vol fer la política de sempre del PDeCAT i de l'autonomisme que ha governat" a Catalunya.