L’eterna disputa futbolística entre el FC Barcelona i l’RCD Espanyol ha tingut històricament un component polític que situa els culers al costat del catalanisme i els pericos a la banda de l’unionisme. Tot i que aquests posicionaments polítics no són compartits per la totalitat d’un i altre equip, és habitual fer una lectura politicoesportiva de qualsevol esdeveniment, i més quan hi ha implicat un dels dos clubs de la ciutat.

De fet, el líder del Partit Popular a Catalunya, Xavier García Albiol, no va badar a criticar el suport del FC Barcelona al Pacte Nacional pel Referèndum, relacionant-lo amb la seva condició de soci de l’Espanyol i defensant que aquest club “es dedica exclusivament a l’esport i respecta la pluralitat ideològica dels seus socis”.

 

Per la seva banda, tampoc ha badat l’economista Xavier Sala-i-Martín, que en qualitat de culer notori ha criticat les paraules d’Albiol, a qui ha recordat que “sent del PP”, s'entén que prefereixi “un club on l'única opinió que compta és la d'un xinès a qui ningú no ha votat”, fet que ha contraposat al Barça, que qualifica de “club democràtic”.