La vicepresidenta del govern espanyol, Soraya Sáenz de Santamaría, es trobarà avui amb el vicepresident del Govern i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, en la seva visita a Catalunya, segons fonts del Govern. Aquesta serà la segona trobada entre els dos vicepresidents.

Junqueras vol abordar amb la vicepresidenta el referèndum sobre la independència de Catalunya, així com temes econòmics i socials. Així, el vicepresident preveu mostrar la seva preocupació pels elevats venciments de deute als quals s'enfronta el Govern central aquest 2017, així com per la situació de les pensions.

Sáenz de Santamaría ha tornat avui a Catalunya per inaugurar la seu de l’Oficina Integral de la Seguretat Social, a Reus.

Santamaría ha vingut acompanyada de la ministra de Treball i Seguretat Social, Fátima Báñez. També assisteixen a l’acte el secretari d’Estat de la Seguretat Social, Tomás Burgos, i el delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo.

Al migdia dinarà a Barcelona amb el líder del PP català, Xavier García Albiol, amb qui, entre d'altres assumptes, analitzaran la pròxima conferència de presidents autonòmics.

"Diàleg serè i profund"

Junqueras va enviar el passat 21 de novembre una carta a la vicepresidenta demanant-li formalment una reunió a Barcelona. En la missiva, el vicepresident destacava la importància d’encarrilar un “diàleg serè i profund” tot i les discrepàncies dels dos executius sobre el dret a decidir i el referèndum. A més, en la carta, Junqueras hi va adjuntar un informe de la cambra de Comerç de Barcelona que denuncia la manca d’execució de les inversions a Catalunya. 

Uns dies abans, després de la reunió del Consell Executiu del 15 de novembre, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Neus Munté, va explicar la voluntat de Junqueras de reunir-se amb Santamaría i va situar la llista de 46 reclamacions com un dels punts principals de la trobada. Finalment, però, segons fonts de la vicepresidència, aquesta no serà una prioritat de la reunió, que se centrarà en el referèndum, “l’esgotament” del fons de les pensions i els nombrosos venciments que ha d’afrontar el deute espanyol.

Tot i que Santamaría va acceptar de seguida la invitació de Junqueras, va decidir primer reunir-se amb la líder de C’s a Catalunya, Inés Arrimdas, i el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, el passat 7 de desembre a la delegació del govern espanyol a Barcelona. Un gest que va molestar el Govern.

L’última reunió formal entre Junqueras i Santamaría es va produir el passat 28 d’abril a Madrid. En aquella cita, els dos mandataris van acordar avaluar la convocatòria de la Junta de Seguretat.