Barcelona / 18-01-16 / El Equip de Govern posa per la foto de rigor després de la presa de possessió del Govern de la Generalitat de Catalunya. / Foto: Sergi Alcàzar

Alguns telèfons –pocs– comencen a sonar entre conselleries i ministeris. Tot i que, com és sabut, des de l’Executiu espanyol en funcions s’ha acollit amb fredor i escassa correcció protocol·lària al nou gabinet català, alguns ministres sí que han abordat contactes amb els respectius consellers. Conscients que la interinitat del Govern espanyol podria allargar-se encara un temps considerable, fins i tot les agendes es comencen a activar. Divendres vinent, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, es reunirà amb la ministra de Foment, Ana Pastor, i quatre dies més tard, el titular de Cultura, Santi Vila, es trobarà amb el seu homòleg, Iñigo Méndez de Vigo.

Justícia

El primer a explicar que havia rebut una trucada del ministeri ha estat el nou conseller de Justícia, Carles Mundó. El ministre Rafael Catalá va despenjar el telèfon per felicitar Mundó “en to cordial i amb ganes de col·laborar”, segons ha explicat satisfet el mateix conseller en una recent entrevista al 3/24. Mundó va recordar que hi ha molts temes en els quals cal col·laborar, per la qual cosa va considerar aquest gest com "un fet important".

Ensenyament

També la consellera d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, va rebre una trucada del ministre Iñigo Méndez de Vigo. Breu però cordial, segons fonts d’Ensenyament. Temps suficient per deixar clara la voluntat de tractar amb bones maneres les evidents discrepàncies entre els dos executius en matèria d’ensenyament.

Cultura

En alguns departaments és la relació prèvia el que ha facilitat el contacte inicial. Aquest és el cas del conseller de Cultura, Santi Vila, que manté des de fa anys un tracte cordial amb el secretari d’Estat del ram, José María Lassalle, casat amb la socialista catalana Meritxell Batet, número dos de la candidatura del PSOE per Madrid. No és, però, aquesta circumstància familiar el que vincula Lassalle i Vila, sinó una relació acadèmica del temps en què l’actual conseller de Cultura donava classes d’Història Contemporània a la Universitat de Girona i entre els seus llibres recomanats hi figurava una obra del polític popular.

De moment, el nou conseller té convocada una trobada amb el ministre Méndez de Vigo per al 9 de febrer.

De fet, en un moment de fredor gèlida entre el Govern i la Moncloa, Vila podria presumir de ser el conseller que ha rebut més trucades del Govern espanyol. També li ha telefonat la ministra de Fomento, Ana Pastor, la seva partenaire a Madrid durant les dues legislatures en què ha dirigit el Departament de Territori i Sostenibilitat i que s’han caracteritzat per la solidesa dels contactes entre els dos departaments, tot i les diferències constants.

Tan sòlid va ser aquest tracte que Vila també ha rebut la trucada del ministre Catalá, que entre el 2011 i 2014 va ser secretari d'Estat d'Infraestructures.

Territori

Per contra, Pastor no va trucar el nou conseller de Territori, Josep Rull, per felicitar-lo pel seu nomenament. Amb tot, la voluntat de Rull de convocar una trobada per abordar la problemàtica de Rodalies va provocar una ràpida resposta de la ministra. El resultat és que Rull es reunirà amb Anna Pastor divendres vinent.