El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha demanat que els comuns apostin decididament pel referèndum i que el considerin vinculant, més enllà d'una mobilització. En una entrevista a l'ACN, Rull ha interpel·lat l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i ha dit: "No demanem altra cosa que Colau defensi allò que deia fa un, dos o tres anys".  Ha afegit que l'alcaldessa "hauria d'anar a la prestatgeria, buscar els seus propis relats i tornar-los a posar en valor". A més, el conseller s'ha mostrat convençut que l'1-O la gent del 'no' anirà a votar "amb més intensitat de la que preveu l'Estat".

Pel que fa a Colau, Rull ha afegit que la "principal prioritat" de Colau són les properes eleccions municipals, previstes pel 2019, "i no la possibilitat de donar la veu al poble". Encara sobre l'espai que representen Catalunya en Comú i Podem, Rull ha titllat d'"incomprensible" i "inexplicable" que defensin que l'1-O serà una mobilització i no una votació vinculant. "Els qui s'havien presentat al món com els més compromesos amb el referèndum ara són els que posen dubtes sobre els seus elements formals", ha constatat el conseller, que ha apuntat que els comuns "poden posar excuses o formar part del procés i part de la solució".

En aquest sentit, el titular de Territori i Sostenibilitat ha asseverat que té la sensació que, "per mantenir el poder, els comuns han passat a l'ortodòxia de l'statu quo". Finalment Rull ha conclòs que l'espai que lideren Colau i Xavier Domènech ha de decidir si està "al costat de les urnes", de la gent del 'sí' i del 'no', o bé si està de part dels "impediments del PP i les excuses dels socialistes".

La clau de l'èxit

Just un any després del primer aniversari del PDeCAT, Rull ha insistit que el Govern no "facilitarà res" a l'Estat perquè abati el procés, i ha reiterat que s'utilitzaran les millors vies perquè la gent "voti amb garanties". "Hem decidit decidir i no hi ha punt de retorn", ha sentenciat el conseller, que ha opinat que tant la gent del 'sí' com la del 'no' s'està "fent seves" les urnes de l'1-O. "Aquesta és la clau de l'èxit", ha continuat.

Preguntat sobre si la signatura de la compra d'urnes i la convocatòria del referèndum les podrien dur a terme tot el Govern, per emparar el president, Carles Puigdemont, Rull ha reafirmat que ningú no ha de dubtar que es triarà "el millor instrument i recorregut" per fer possible el referèndum. Així mateix, el conseller s'ha mostrat convençut que l'1-O hi haurà les urnes, el cens, els punts de votació i les garanties democràtiques perquè la gent decideixi el futur del país.

El calendari de la Llei de transitorietat

Encara sobre els camins que han d'emparar legalment l'1-O, Rull ha explicat que el Govern i els grups parlamentaris que donen suport al referèndum (JxSí i la CUP) estan "acabant de determinar" si la Llei de transitorietat s'ha d'aprovar abans o després de la votació. En el primer cas, la seva aplicació no es duria a terme fins després del referèndum, i sempre en cas que hagi guanyat el 'sí'. "El que és important és que la gent sàpiga quines conseqüències hi ha a votar 'sí' o 'no'", ha afegit. "Ja veurem els terminis que hi ha, i quina és la millor manera de plantejar-ho", ha comentat.

En aquesta línia, Rull ha rematat que tots els consellers, tant els del PDeCAT com els d'ERC, són "conscients" del moment que afronten, de per què van ser votats i què els toca fer de cara al futur. "Sabíem per què ens havien escollit i quina era la missió encarregada pels ciutadans, ho teníem molt clar i continuem tenint molt clar", ha reafirmat el conseller, una setmana després que el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, destituís l'exconseller d'Empresa i Coneixement Jordi Baiget pels seus dubtes amb el referèndum, una situació que, segons Rull, ja està superada, tal i com explica que es va visualitzar en el consell nacional del PDeCAT, celebrat dissabte passat.