"Nosaltres preferim les urnes als tricornis". Això és el que ha dit el portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Gabriel Rufián, al vicepresident de Societat Civil Catalana, José Domingo, quan discutien sobre l'escorcoll que s'ha fet aquest dissabte al matí al setmanari El Vallenc al programa Preguntes freqüents de TV3.

Domingo ha defensat que l'escorcoll i el posterior interrogatori al director del mitjà de Valls era una decisiód'un jutge i per tant s'havia de complir. Per la seva banda, Rufián ha dit que no li sembla "normal" que es vagi a una impremta a perseguir periodistes. El de Societat Civil Catalana ha continuat en la mateixa línia assegurant que "no s'ha vulnerat la llibertat d'informació perquè aquest diari demà podrà seguir publicant el que vulgui; a més a més, si es sospita d'un delicte s'ha d'investigar".

Com calia esperar, tots dos convidats tenien opinions molt diverses. La diferència més gran s'ha vist el primer minut de programa, quan se'ls ha demanat que definissin Catalunya. Domingo ha respost que és "una comunitat autònoma" i Rufián l'ha definit com "una república independent". 

Pel que fa a les sessions del ple del Parlament viscudes aquesta darrera setmana, Domingo no ha dubtat a considerar-les "un cop institucional a la democràcia, perquè no s'està defensant l'estat de dret". Rufián l'ha contradit recordant-li que "li agradi més o menys el Parlament té majoria".

El portaveu d'Esquerra ha criticat l'actitud dels diputats de Cs, PP i PSC quan van abandonar l'hemicicle, un acte que el de Societat Civil ha lloat: "No és la primera vegada que uns diputats decideixen marxar perquè no es respecta la llei ni la minoria". "Rufián, tu ets minoria al Congrés i set respecta", ha afegit.

Finalment, Domingo ha manifestat que Espanya "s'està jugant la seva supervivència i democràcia" i Rufián li ha recordat que "el règim es dissol perquè no tolera les expressions democràtiques i majoritàries".