El diputat d'ERC, Gabriel Rufián, ha marcat l'agenda del debat de pressupostos al Congrés d'aquest dimarts amb la qüestió del sobiranisme, després de denunciar que el Ministeri de la Presidència augmentés la partida destinada al Centre Nacional d'Intel·ligència (CNI) en 20 milions d'euros. Així ho ha exposat la vicepresidenta espanyola, Soraya Sáenz de Santamaría, afirmant que l'objectiu era dotar l'organisme d'eines necessàries per evitar "qualsevol risc o amenaça" a Espanya. L'enfrontament ha forçat la resposta d'altres grups en la mateixa línia.

El republicà ha estat l'encarregat de defensar aquesta esmena d'ERC als comptes de Mariano Rajoy –que els aprovarà previsiblement aquest dimecres, perquè ha obtingut el vot que li mancava del diputat de Nueva Canarias, Pedro Quevedo–. El fet és que els 20 milions d'euros serien destinats a "sobreguardar la sobirania i la unitat de la pàtria", segons Rufián. Per això, ha estat especialment crític considerant que Espanya "ja ven la sobirania als despatxos" de l'FMI pels compromisos internacionals amb el deute i la Unió Europea.

El fet és que Rufián ha atiat la sospita sobre els 600 efectius de personal amb què s'incrementarà el CNI els propers cinc anys. "Un país decent no necessita més espies, micros i brigades patriòtiques", o "deixin de gastar milionades per defensar-se d'una urna i defensin el seu poble" són algunes de les frases que Rufián ha dit a Santamaría, en al·lusió a la presumpta operació Catalunya i les advertències sobre emprar tots els resorts de l'Estat per impedir el referèndum. Sobre això, el d'ERC ha lamentat que aquesta comissió hagués quedat a la corda fluixa per acció de Partit Popular i Ciutadans, tot i que més tard van rectificar i aquesta es podria perllongar.

El republicà també ha carregat contra la monarquia, afirmant que estaven "farts de pagar les festes en segons quins xalets a gent molt campechana", que és com li deien al rei Joan Carles I. Més tard ha manifestat la seva queixa envers la penalització de les estelades durant la final de la Copa del Rei, com no hauria estat així amb les banderes feixistes en la visita del president Carles Puigdemont i el vicepresident Oriol Junqueras, a Madrid. "Un Vito té més repercussió mediàtica que una estelada, i es preocupen més d'aquesta que dels pollos rojigualdos", ha dit.

La qüestió és que altres diputats han recollit el guant de Rufián, com és el cas del d'En Comú Podem, Josep Vendrell. Aquest ha denunciat la pressumpta operació Diàleg, assenyalant que dialogar "era arribar a acords" i Santamaría només s'hauria dedicat a "visites i actes ludicofestius" a Catalunya. "Actuen de forma autoritària, no tenen resposta davant la crisi territorial. Vostès són responsables de la ruptura del pacte constitucional i es tanquen a qualsevol alternativa", ha reblat sobre la possibilitat de pactar el referèndum amb la Moncloa. 

Vendrell ha afegit un nou punt al debat, i és que mentre que el CNI tindrà ara 161 milions d'euros per "preservar-se del gihadisme i fomentar la ciberseguretat", l'UCO –Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil– disposaria de menys recursos per perseguir la corrupció. Sobre això, Rufián també ha dit que era "una canallada" que presumptes patriotes com el fiscal anticorrupció, Manuel Moix, tinguin interessos en paradisos fiscals, i després acusin de ser "antisistema" als integrants de determinades formacions polítiques, com ERC i PDeCAT.

Així i tot, el diputat del Partit Popular i exsecretari d'Estat de Seguretat, Francisco Martínez Vázquez, ha sortit del pas per defensar Santamaría i el pressupost. Aquest ha indicat que el CNI protegia "tothom", incloent-hi Rufián, ha insistit intentant aïllar la sospita d'ERC.