El portaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha demanat aquest dimarts la dimissió del cap de l'Executiu, Mariano Rajoy, a qui s'ha referit com a "capo de la corrupció" per estar "involucrat" en la trama Gürtel, encara que ha assenyalat que el pitjor no és que no doni explicacions sinó que "després guanya eleccions".

En declaracions al Congrés, Rufián ha valorat així la compareixença de Rajoy en el judici del cas Gürtel, i ha lamentat que "agradi més o agradi menys, Rajoy fent el que fa, dient el que diu i compareixent davant els jutges, guanya eleccions". "I on no arriba el PP, arriba Ciutadans o el PSOE", ha postil·lat.

El diputat d'ERC ha avançat que el seu grup donarà suport a la compareixença extraordinària del president al Congrés que demana Podem perquè "el capo de la corrupció anomenat Rajoy doni explicacions", i ha demanat la seva dimissió i la de "gran part del seu govern".

Però ha aprofitat per recordar que "l'única derrota i l'única moció de censura real a tota aquesta gent es diu referèndum d'autodeterminació a Catalunya i serà el pròxim 1 d'octubre".

Rufián ha resumit el currículum de Rajoy, que ha estat diputat des de 1989, ministre d'Administracions Públiques, d'Educació, Interior, de Presidència, vicepresident i president del Govern, amb la qual cosa porta -ha dit- "30 anys en llocs d'enorme responsabilitat en el PP i a l'Estat espanyol".

"Avui per fi ha comparegut davant un jutge per Gürtel, un dels casos de corrupció més grans de la història democràtica. Avui alguns de nosaltres hem perdut el temps, però ell ha guanyat tres, quatre, cinc, sis o deu diputats", ha lamentat el portaveu dels republicans catalans.

Segons Rufián, aquest dimecres s'ha vist Rajoy "fent la infanta, fent un borbó". "Li ha faltat dir que ho feia per amor", ha afegit.

Finalment, el portaveu d'ERC ha denunciat la "maquinària mediàtica que el protegeix" i ha criticat les "portades que avui no parlen d'un president davant Gürtel", sinó del que diu un president "que comprarà urnes".