El coportaveu d'ERC al Congrés, Gabriel Rufián, està convençut que hi haurà referèndum sobre la independència de Catalunya el 2017, ja que és un procés que ja "no es pot parar en un despatx" i afirma que qui ho cregui així s'equivoca. És més, dóna suport a la possibilitat que, si hi ha inhabilitacions "en massa", la consulta s'avanci.

Amenaça d'avançament del referèndum

"Qui cregui -assenyala en una entrevista a Efe- que la independència es pot parar en un despatx s'equivoca. El referèndum es farà i a més serà vinculant. Això significa que l'endemà passaran coses. A més, s'ha plantejat que, si es produeixen inhabilitacions en massa, s'avanci el referèndum, i jo hi estic d'acord. És una possibilitat".
Un dia després de la cimera sobiranista i que el Govern hagi manifestat per mitjà del seu portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, que la consulta no tindrà lloc, el diputat d'ERC, de 34 anys, assegura també que les possibles inhabilitacions a càrrecs públics catalans per desacatar sentències del Tribunal Constitucional acabaran ocorrent. És un supòsit que ERC té "molt clar" que succeirà, però el procés seguirà, perquè, segons afirma, abans que dels líders polítics, el procés sobiranista és de la gent.

El xoc de trens, al full de ruta

Rufián, de fet, compta amb un full de ruta nítid, fins i tot si es ratifiquen aquestes inhabilitacions: "S'aprovaran tres lleis més, entre elles la de la transició jurídica, que és una declaració d'independència de facto; es farà el referèndum i es posarà en marxa l'Estat de Dret català". La previsió de les forces independentistes catalanes situa el referèndum al setembre del 2017, un horitzó que té el vistiplau del Parlament i que no té en compte si la consulta està pactada o no amb el Govern de Mariano Rajoy.
El xoc de trens sembla inevitable, cosa que l'independentisme, "agradi o no", porta en la seva idiosincràsia. Segons explica el diputat català, el procés implica que "la legalitat espanyola i la futura legalitat catalana acabin xocant", com s'ha vist ja amb la causa oberta contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.

En Comú Podem, la peça que falta

D'una altra banda, si faltés una peça per apuntalar socialment el procés independentista, aquesta peça seria, per a Rufián, el moviment que aglutina En Comú Podem, integrat en el grup d'Units Podem al Congrés. Els seus votants conformen aquest espai a l'esquerra pel qual es pot expandir l'independentisme; per això el diputat d'ERC apel·la Ada Colau: "Tant de bo (Colau) sigui coherent i ens ajudi", ha postil·lat.
Més enllà de qui encapçali En Comú Podem, si Xavier Domenech, el president de Catalunya Sí que es Pot, Lluís Rabell, o la pròpia Colau, el coportaveu parlamentari d'ERC els demana que precisin la seva posició sobre la independència, atès que "els seus votants han d'entendre que no hi ha res més revolucionari que l'autodeterminació".
Per a d'altres partits com Ciutadans, o per a d'altres líders, com Albert Rivera, no hi ha matisos i les crítiques són dures. Segons els seus propis termes, la formació taronja és "el Front Nacional". Del PSOE lamenta el seu viratge recent, encara que no reserva tampoc paraules amables per a l'època de Pedro Sánchez ni per al propi exsecretari general: "M'hagués agradat que Sánchez fos com el rebel revolucionari que sembla ara, en xupa de cuir pels pobles, però no ho és; està més a la dreta que José Luis Rodríguez Zapatero". El PSOE d'ara, des de Susana Díaz a Eduardo Madina, il·lustra "una classe política que veu minvat el seu estatus i els seus interessos". "Les crítiques que em fa Madina són pur classisme, però forma part d'aquella classe política el temps de la qual ha passat", puntualitza. Per a Rufián, Podem és una altra cosa, sobretot Pablo Iglesias, de qui alaba el seu "sentit de l'espectacle polític". Per contra, admet estar més lluny d'Íñigo Errejón. Però, segons explica, són "gustos". Deixant de banda aquestes fílies, assegura que amb Podem hi ha "moltíssima afinitat ideològica", tot i sabent que dins de Podem "hi ha molts Podem".