A menys de dos mesos per l’1-O, el portaveu d’ERC al Congrés, Gabriel Rufián, ha deixat clar en una entrevista a Las mañanas de RNE que “seria dramàtic que un president anés a la presó per defensar la democràcia”, referint-se a les darreres informacions publicades on el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, afirmava que “està preparat per anar a la presó abans de rendir-se” i les declaracions que arriben des de Madrid afirmant que no els hi tremolarà el pols per aturar un referèndum que titllen d’”il·legal”.

En aquest sentit, Rufián també ha qualificat de “barbaritat” que la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, hagi anat a declarar per haver permès una votació a la Cambra. “Jo tinc entès que la democràcia és votar, però potser em van ensenyar malament”, ha ironitzat Rufián i ha avisat que el procés català “no és cosa d’un polític en concret, sinó que hi ha molta gent al darrere”.

Davant de les preguntes dels tertulians que han afirmat que la celebració del referèndum és contrària a la Constitució, Rufián ha recordat que per canviar-la és necessiten 2/3 del Congrés i del Senat i que això, ara mateix, és impossible. “Per canviar la Constitució es necessita una dreta democràtica i una esquerra valenta”, ha declarat Rufián.

A més a més, després que el TC suspengués la reforma del reglament del Parlament, que havia de permetre aprovar les lleis per lectura única, Rufián ha recordat que la “Constitució va ser canviada en lectura única i ningú es va queixar”. Una reforma que va servir per prioritzar el pagament del deute públic per sobre de totes les altres qüestions.