ERC abandonarà el Congrés si guanya el 'sí' al referèndum i el Govern li ho demana. Així ho ha anunciat avui el diputat republicà al Congrés, Gabriel Rufián, a Els matins de TV3 al ser preguntat per si el seu grup marxarà el 2 d'octubre i ha justificat que tenen clar que ho faran d'aquesta manera perquè, en paraules de Joan Tardà: "Som soldats no armats del Govern de Catalunya" i marxar de l'hemicicle espanyol "és pràcticament una promesa electoral".

Rufián és conscient que hi ha molta gent contrària a la independència que no té cap intenció d'anar a votar al referèndum, però ha volgut conscienciar els votants del 'no' perquè no faltin a la cita amb les urnes l'1-O perquè, en cas que guanyi el 'no', se celebraran eleccions autonòmiques. Ara bé, també els ha avisat que si s'imposa el 'sí', les eleccions ja seran constituents.

En aquest escenari, el diputat d'ERC ha volgut elogiar el president del partit i també vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, posant damunt la taula que, a parer seu —que ha reconegut ser "poc objectiu"—, seria un "gran" president de la República.

Què farà l'Estat?

Cansat ja per tothom qui es qüestiona què farà el Govern si no pot celebrar el referèndum, Rufián ha volgut deixar ben clar que la pregunta adient no és què faran ells, "sinó què farà l'Estat", perquè aquesta vegada, i a diferència del 9-N, "l'endemà passaran coses".

Precisament per tot això, i recordant-los que "ERC va ser generosa, valenta i fraternal amb Podemos" votant 'sí' a la moció de censura contra Mariano Rajoy, el republicà ha tornat a fer una crida als comuns perquè se sumi al procés constituent i, així, anar tots a l'una, motiu pel qual els ha demanat "reciprocitat".

Tanmateix, però, s'ha lamentat que "la cúpula dels comuns parla de referèndum amb garanties quan volen dir pactat amb el PP", tot i que ha volgut mostrar-se animat amb el líder d'En Comú Podem, Xavier Domènech, dient: "Vull entendre que posava sobre la taula la seva disposició a formar part del procés de canvi que passa a Catalunya".