A quatre dies de l'1 d'octubre, el diputat d'ERC Gabriel Rufián, ha aprofitat el seu torn a la sessió de control al Congrés per denunciar les detencions efectuades la setmana anterior a setze membres del Govern –ja tots en llibertat–. Rufián ha atribuït les accions ordenades pel jutge d'instrucció al govern espanyol, motiu pel qual ha exigit al ministre de Justícia Rafael Catalá que deixés de "detenir gent davant dels seus fills només per les seves idees". Catalá s'ha tornat que les detencions no es practicaven d'ofici o a decisió d'algú, sinó que eren demanades per un jutge.

Rufián no s'ha allargat en la intervenció, així com sí en d'altres ocacions, perquè, segons el seu parer, el grup d'ERC "no ha de replicar un ministre reprovat pel Congrés". Així i tot, ha aprofitat per fer dues denúncies: la primera, sobre el traslladat d'un vaixell carregat de policies i Guàrdia Civil, atracat al port de Barcelona, en conseqüència de l'ordre de la Fiscalia i Interior. "A veure si li sobra un Ferry i un "a por ellos" per recollir gent del Mediterrani". En segon lloc, ha reiterat que el referèndum es faria i això convertiria la gent en "demòcrata, valent i anti-feixista, per aquest ordre", ha dit.

Catalá s'ha tornat dient que no "entenia" la separació de poders a Espanya i que pensava que el republicà empraria el seu torn per a "defensar els alcaldes i altra gent que està patint coaccions". Així i tot, ha garantit que el govern espanyol defensaria la gent "front aquells que volen fer escarni contra els jutges, els docents i els funcionaris". "De la mentida no es construeix res. Aconseguirem que Catalunya segueixi a Espanya", ha tancat el ministre.