La secretària general d'ERC i portaveu parlamentària de Junts pel Sí (JxSí), Marta Rovira, ha apostat per "constituir la setmana que ve" la Sindicatura Electoral per a l'1 d'octubre, una vegada hagi estat aprovada la llei del Referèndum i, "tot seguit", es firmi el decret de convocatòria.

"No podem esperar més temps", ha afirmat Rovira en una entrevista amb Efe, en la qual ha subratllat que la setmana que ve caldrà aprovar la llei del Referèndum impulsada per JxSí i la CUP i, "immediatament després", ha remarcat, "hi ha d'haver el decret de convocatòria".

Una vegada aprovat el marc legal específic per a la cita anunciada per a l'1-O, també "de manera immediata" serà el moment, segons Rovira, de "desplegar la Sindicatura Electoral", una de les potes fonamentals -al costat del Govern- de l'"administració electoral" prevista en la proposició de llei del Referèndum, que li atorga unes funcions anàlogues a les d'una Junta Electoral.

Segons la llei, que el Govern espera aprovar en el ple del Parlament que arrenca el 6 de setembre, la Sindicatura Electoral ha de ser un "òrgan independent, imparcial i permanent", encarregat de validar el cens, les paperetes i les urnes, supervisar la campanya institucional, vetllar pel pluralisme en els mitjans de comunicació i realitzar l'escrutini general.

"La Sindicatura Electoral ha de constituir-se la setmana que ve", ha remarcat Rovira, que ha explicat que JxSí i la CUP tenen ja "preparats" els noms dels seus candidats a formar part d'aquest organisme, que ha de vetllar per les "garanties democràtiques" de la votació.

És el Parlament qui, a proposta dels grups parlamentaris, ha de nomenar per majoria absoluta els cinc vocals de la Sindicatura Electoral, que han de ser "juristes o politòlegs de prestigi en processos electorals", segons estableix la proposició de llei del Referèndum.

Rovira ha "animat" els grups de l'oposició a que "tinguin també preparats els seus candidats" per a la setmana que ve, si bé ha volgut deixar clar que una Sindicatura Electoral composta per vocals nomenats íntegrament a proposta de JxSí i la CUP "no quedaria desvirtuada", perquè els seus membres exerciran "amb absoluta imparcialitat i professionalitat el deure que se'ls encomani".

Malgrat que ha evitat descartar per endavant altres solucions per establir el marc legal del referèndum, com la possibilitat que el Govern ho aprovi per decret llei, Rovira ha afirmat que "el fet més lògic és que el debat i la votació de l'exercici del dret d'autodeterminació es faci en seu parlamentària".

Per a Rovira, "el lloc més idoni per donar llum verda a l'exercici del dret a l'autodeterminació i al referèndum" és el Parlament, en el qual JxSí i la CUP, invocant l'article 81.3 del reglament de la cambra catalana, podrien aprovar les lleis de desconnexió sense necessitat de tramitar-les prèviament.

D'una altra banda, i davant la importància de Barcelona amb vista al 1 d'octubre, Rovira ha deixat entreveure que hi ha contactes constants amb el govern municipal que lidera Ada Colau per garantir que la jornada es desenvolupi amb la normalitat que caracteritza qualsevol altre procés electoral.

"Estem treballant intensament per trobar la manera, amb el govern de Barcelona, que s'obrin tots els col·legis electorals a Barcelona, per garantir que els ciutadans puguin dirigir-se al seu col·legi electoral i a la seva taula", ha assegurat.

No obstant això, al mateix temps "el govern de la Generalitat està treballant també les alternatives als col·legis electorals de sempre" i a la resta de qüestions logístiques del referèndum, per si és necessari activar un pla B per poder votar l'1-O, vist que l'Estat juga "en contra" de la cita, ha apuntat Rovira.