El conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència de la Generalitat, Raül Romeva, ha lamentat que la Transició hagi "instaurat la desmemoria" amb les víctimes del franquisme i ha cridat a recuperar la dignitat dels afusellats i represaliats.

En un acte homenatge avui en el Camp de la Bóta, en el límit de Barcelona amb Sant Adrià de Besòs, Romeva ha assegurat que l'única manera de derrotar el franquisme és aconseguir "una democràcia justa" i ha titllat el sistema judicial de la dictadura d'una de les vergonyes més grans de la història recent.

"Hem de desinstitucionalitzar la desmemoria. Tenim una obligació, un deute i un dret a fer-ho", ha dit, i ha elogiat la iniciativa registrada en el Parlament de Catalunya per anul·lar els judicis sumaríssims del franquisme.

1.717 d'afusellats

L'acte s'ha celebrat en el Camp de la Bóta, en el parc del Fòrum, on van ser afusellades un total de 1.717 persones des de la caiguda de Barcelona, el 1939, fins a 1952, moltes d'elles sotmeses a un consell de guerra i a les quals se'ls atribuïa el delicte d'haver romàs lleials al Govern de la II República.

Romeva ha recordat que el nombre d'execucions que es van realitzar en el Camp de la Bóta en suposa "més de la meitat" del total de tota Catalunya i ha valorat que s'hagi reconvertit aquest lloc -com el Fossar de la Pedrera de Montjuïc- en un monument a la memòria dels morts.

"Davant dels revengismes i davant d'aquesta vocació de reescriure la història cal honrar les víctimes amb contundència", ha proclamat, i ha situat aquests actes de recuperació de la memòria en el marc del 80 aniversari de l'inici de la Guerra Civil.

Els Segadors

A l'acte han assistit diverses entitats de memòria històrica com l'Amical de Mauthausen, a més dels diputats en el Parlament Joan Josep Nuet (SíQueEsPot) i Joan Garriga (CUP), i s'han interpretat l''Himne de Reg', el 'Cant de la Senyera' i 'Els Segadors'.

Així mateix, diferents institucions i personalitats a títol individual han firmat una adhesió a l'acte, entre les que es troben el president de la Generalitat, Carles Puigdemont; la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, Òmnium Cultural i la Comissió de Dones de l'ICAB, entre d'altres.