El conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, ha assegurat en una entrevista a l'agència Reuters, que "si al final la negociació (amb el govern espanyol) no arriba enlloc i no hi ha acord, nosaltres estem compromesos i seguirem endavant amb l'organització i la celebració del referèndum, i això serà abans de setembre del 2017". Romeva ha fet aquesta entrevista aquest dijous a la delegació del govern català a Londres. 

El conseller també assegura que estan "disposats i preparats per negociar", tot i que ha lamentat que per part del govern espanyol no hi ha hagut cap oferiment, tot i els anuncis que n'hi hauria. Per altra banda, Romeva ha volgut deixar clar que el govern català ja ha fet una oferta a l'Estat. "L'oferta que hem posat sobre la taula del govern espanyol és que poden acordar com i quan podem celebrar el referèndum", ha defensat el conseller. 

Encara en aquest sentit, i sobre si hi ha hagut o no negociació amb el govern espanyol, Romeva ha assegurat que s'han "trobat", tot i que ha matisat que "això no vol dir que haguem parlat". Segons Romeva, "no hi ha negociació sobre la qüestió substancial (d'un referèndum) perquè el govern espanyol nega el fet que aquest ha de ser abordat".

Contactes amb la UE

Pel que fa a la Unió Europea, Romeva assegura que hi ha hagut contactes amb representants oficials de les institucions europees, però que no esperen una resposta pública abans del resultat del referèndum. El conseller també ha defensat que els 7,5 milions de catalans són membres de la Unió Europea, i que les institucions han de preveure com ho gestionaran.  

Sobre la judicialització del procés, i preguntat sobre si estaria disposat a anar a la presó per organitzar un referèndum, Romeva ha assegurat que està "disposat a qualsevol cosa" i que si això passa, vol dir que "l'Estat està en perill".