El conseller d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors, Raül Romeva, assegura que l’Estat espanyol, que ha rebut poc més de 1.000 refugiats -un 6% del total què es va comprometre-, veu els demandants d’asil com un problema. En una entrevista a El Suplement de Catalunya Ràdio, Romeva ha remarcat el compromís de la Generalitat de Catalunya en obrir les portes als refugiats, però adverteix que la qüestió de l’acollida és, només, “la punta de l’iceberg”.

La política d’asil d’una administració, segons el conseller, no es pot limitar a la voluntat d’oferir-se com a territori d’acollida, sinó que va molt més enllà. “S’ha de donar resposta a un problema amb totes les eines que ara mateix tinguem. Hem de garantir que els refugiats que arribin tinguin un projecte vital al darrere”,  detalla.

La UE, inoperant

Romeva també ha llançat un dard contra la Unió Europea: “La UE no té la voluntat política ni les estructures que permetin solucionar la situació”. El cap d’afers exteriors creu que la inoperància de l’administració europea no és només una qüestió de “caràcter moral i ètic”, sinó també legal.

En el transcurs de l’entrevista, Romeva ha assegurat que veuria amb bons ulls continuar exercint la seva funció de relacions internacionals d’aquí a un any i ha posat en valor la importància de tots els departaments de la Generalitat en la celebració del referèndum, previst per a mitjans de setembre.

El conseller ha tret pit sobre el gran concert per a les persones refugiades d’aquesta nit. Segons Romeva, la campanya Casa Nostra Casa Vostra, que reunirà molts artistes de corrents i estils ben diferenciats en el Palau Sant Jordi, és la mostra “d’un país que es mobilitza”.