El conseller d’Exteriors, Raül Romeva, pronunciarà dilluns una conferència a la universitat Sciences Po de París. La conferència se celebrarà a sis dies pel referèndum convocat per l’1 d’octubre i es titularà ‘Autodeterminació i democràcia. El cas de Catalunya’. A banda de Romeva, també hi assistiran el delegat del Govern a França i Suïssa, Martí Anglada, i el doctor i professor de dret públic a Sciences Po Guillaume Tusseau. L’esdeveniment està previst per un quart de vuit del vespre a la Facultat de Dret de la universitat.

El professor Guillaume Tusseau, que també intervindrà a l'acte de dilluns, és un dels quatre experts que van presentar un informe fa unes setmanes que avalava l'1-O. El document analitza la llei del referèndum i conclou que "respecta adequadament els estàndards internacionals". A més, els acadèmics diuen que des de la perspectiva del dret internacional, “sembla clar” que no hi ha cap tipus de prohibició que impedeixi a una entitat subestatal decidir el seu destí polític “consultant la voluntat de la seva gent”. 

A banda de Tusseau, signaven l'informe Nicolas Levrat, professor de dret internacional i europeu a la Universitat de Ginebra; Sandrina Antunes, professora assistent al departament de Relacions Internacionals de la Universitat de Minho; i Paul R. Williams, catedràtic de Dret i Relacions Internacionals a l’American University a Washington. 

D'altra banda, Romeva participa aquest diumenge a les 12.30 al programa 'Internationales' de la televisió francòfona TV5 Monde, que s'emetrà en directe per France Télévisions, RTBF (Bèlgica), TSR (Suïssa) i Ràdio-Canadà. 

Puigdemont, el precedent a la Sciences Po

No és la primera vegada que la universitat Sciences Po acull una conferència sobre Catalunya d’un membre del Govern. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, va impartir-ne una l’octubre passat titulada ‘Quin és el futur per Catalunya a Europa?’, on ja va parlar del referèndum, tot que no hi havia posat data en aquell moment. “Catalunya està indefensa jurídicament”, va dir durant el seu discurs, que arribava el mateix dia que la Fiscalia General de l’Estat havia ordenat al Fiscal Superior de Catalunya querellar-se contra Carme Forcadell per primera vegada.