El conseller d'Afers Exteriors i Relacions Institucionals, Raül Romeva, ha visitat aquest dilluns la Cartoixa d'Escaladei, a la Morera de Montsant (Priorat), amb el cos consular de Barcelona, a qui ha explicat que el territori es caracteritza per la innovació i la voluntat de reinventar-se. Així, tot i que Romeva no ha fet referència explícita al referèndum, ha utilitzat l'exemple del Priorat, on van començar a cultivar vinyes en pendent, per dir que aquest era un fet que es considerava "impossible fins que algú ho va fer".

Davant una vintena de cònsols, ha recordat que també van superar els estralls de la fil·loxera. "Quan hi ha situacions a la història que destrueixen les pròpies oportunitats, les societats tenen dues opcions: reinventar-se o emigrar; aquí van decidir reinventar-se", ha afegit el conseller, que ha assegurat que "això explica molt bé el caràcter del territori".

Segons ha explicat el mateix conseller, la visita amb el cos consular serveix per mirar d'enfortir els vincles entre el Departament i el cos consular, i per donar-los a conèixer "les singularitats del país". Romeva ha afirmat en un breu discurs en castellà davant dels cònsols que no s'ha escollit la Cartoixa d'Escaladei "per casualitat" sinó per diversos factors, entre els quals hi ha el paisatge i la cultura del vi, molt lligada amb la innovació.

Priorat Patrimoni Mundial

Romeva ha assegurat que la voluntat del Govern és "continuar enfortint el coneixement i la projecció internacional" del Priorat, que lluita amb una candidatura perquè el seu paisatge sigui declarat Patrimoni Mundial de la Unesco. "Ajuntaments, el Consell Comarcal i el Govern estem bolcats en què això sigui un patrimoni col·lectiu no només català, sinó universal", ha dit.

A la trobada ha participat l'alcaldessa de la Morera de Montsant, Meritxell Martorell; el president del Consell Comarcal del Priorat, Joan Carles Garcia; i Franca Lorella Deza, degana del Cos Consular a Barcelona, a més del director general de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals, Lluís Puig.