El conseller d'Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, ha instat els catalans que viuen a l'exterior a sumar-se al registre impulsat pel Govern per "formalitzar" així la seva "voluntat de ser part activa en la definició del present i el futur de Catalunya", encara que sigui des de la distància geogràfica.

Romeva ha adreçat un missatge a les comunitats catalanes de fora del país amb motiu del Dia Internacional de la Catalunya Exterior, que enguany coincideix amb la Diada de Sant Jordi. "Avui podeu sentir-vos encara més a prop i més necessaris pel vostre país, especialment ara que decidirem plegats i democràticament el nostre futur", ha apuntat.

Romeva ha fet una crida perquè el conjunt de catalans, independentment d'on visquin, se sentin "part d'un poble, d'una cultura i d'uns valors compartits". "Us encoratjo a continuar la tasca que feu per mantenir i difondre la vostra identitat i la realitat política i social de Catalunya en tots els vostres països d'acollida", ha indicat el conseller, que ha posat en valor la feina i l'entusiasme de les comunitats catalanes a l'exterior per visualitzar la cultura catalana.

En aquest punt, ha constatat que la Diada de Sant Jordi és una jornada que es viu arreu precisament gràcies a l'impuls dels catalans que viuen a l'estranger. Ha destacat iniciatives com 'Books&Roses', que, amb més d'un centenar d'activitats a tot el món, fan presents la llengua i la cultura catalanes a l'exterior.

El Govern va establir l'any 1999 el Dia Internacional de la Catalunya Exterior per reconèixer la trajectòria dels catalans expatriats, reforçar el manteniment de la seva identitat i agrair la tasca que fan en favor de la projecció internacional de Catalunya, sobretot per part dels casals catalans i altres xarxes com 'Catalans al Món'.