"Si no hi ha diàleg amb Espanya tot Europa s’enfronta a un dany econòmic". Aquesta és l'advertència que ha llençat el conseller d'Afers Exteriors, Raül Romeva, al portal econòmic nord-americà Bloomberg, on ha subratllat que "fan falta dues persones per ballar un tango”, deixant clar que calen dues per parts per iniciar una negociació.

El titular d'Exteriors de la Generalitat ha manifestat en una entrevista amb Bloomberg que la porta segueix oberta per si el president espanyol, Mariano Rajoy, accepta l’oportunitat de dialogar, per la seva banda, el president català, Carles Puigdemont, ha promès tirar endavant i declarar la independència, mentre Rajoy exposa que “es mantindrà la unitat nacional utilitzant tots els instruments possibles”.

L'economia

Bloomberg també es fa ressò del trasllat de les seus de diverses empreses i explica que des del referèndum de l'1 d'octubre l’IBEX ha perdut un 2%.

Per la seva banda, el conseller d’Afers Exteriors adverteix al rotatiu que “les conseqüències econòmiques de qualsevol empitjorament de la situació no es limitarà a Catalunya”. Romeva explica que afectaria Espanya i a la llarga Europa.

Sobre la manifestació espanyolista de diumenge, el portal xifra l'assistència en "350.000 persones que han protestat contra la independència”. En la mateixa línia, Bloomberg relata que Puigdemont està rebent pressió des del carrer i des del Cercle d’Economia el director del qual li va dir al president que “eliminés la declaració d’independència”.

Finalment, s’explica que el Govern català xifra en un 90% els votants a favor de la independència al mateix temps que Espanya indica que no es va fer res “semblant a un referèndum”. L’article conclou instant a Rajoy a prendre una decisió: “Ha de decidir si finalment es reafirma prenent el control de forma preventiva, tal i com alguns socis de govern volen que faci”.