El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha qualificat d'"esgotador" el procés independentista que s'està vivint a Catalunya i ha confiat que "mori políticament" en unes eleccions autonòmiques. A més, s'ha mostrat convençut que l'1 d'octubre no hi haurà referèndum i ha argumentat que el procés "esgota però també està esgotat".

Intervenció ineficient

A Màlaga, on ha participat amb una ponència al Campus Jove d'Estiu de la formació taronja, també s'ha referit a la mesura anunciada aquest divendres pel Govern central, que reforçarà el control econòmic i financer i condicionarà el pagament a Catalunya de les partides del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) al fet que es demostri setmanalment que no destina fons a la preparació del referèndum independentista. "Això ho va dir Montoro fa dos anys i ahir -divendres- anuncien el mateix; jo pensava que ja ho estaven fent", ha afirmat Rivera, que ha afegit que el Govern central "ha de fer la seva feina". Ha insistit que l'executiu de Rajoy ha "d'aturar" l'incompliment de les lleis i evitar que "es gastin diners en coses il·legals".

Final del procés?

"Començo a veure símptomes d'esgotament. Una enquesta d'ells mateixos diu que estan a punt de perdre la majoria absoluta els independentistes i això és una oportunitat perquè Inés Arrimadas lideri una Catalunya emprenedora i conciliadora", ha indicat. Per a Albert Rivera, aquest procés independentista "acaba en unes urnes, amb unes eleccions" i ha incidit que l'1 d'octubre "lògicament no hi haurà referèndum; això ho saben fins i tot ells. Rivera ha carregat contra els líders de Junts pel Sí: "Ser revolucionari amb cotxe oficial és fotut; tot aquest procés ha acabat quan els toquen la butxaca, allà baixen del carro", al·ludint a la petició d'Oriol Junqueras d'organitzar una col·lecta per cobrir la responsabilitat patrimonial del 9-N, i ho ha comparat amb "allò de Lola Flores". "Estem fins a la gorra del monotema", ha dit, i ha afegit que els "mentiders" hauran d'explicar als ciutadans independentistes que "Matrix no existeix, que és el món paral·lel de Puigdemont i Mas; que no existeix una Catalunya independent del món".

"Crisi nacional"

En la intervenció davant els joves de la formació taronja, el líder de Cs ha opinat que el que està passant aCatalunya "és una cara de la desconfiança en les institucions i del populisme". Rivera ha recalcat que el que succeeix no és una crisi a Catalunya, sinó de tot Espanya: "Allà ha aflorat en la independència, en la separació. El nacionalisme aprofita les crisis dels Estats per intentar dinamitar-los". En aquest sentit, el líder de Cs ha destacat Inés Arrimadas com una "magnífica candidata" i ha assenyalat que no es resigna que "la meva terra sigui part del problema del meu país. Tenim els mateixos problemes que els espanyols perquè som espanyols".

Arrimadas acusa el Govern de victimisme

Per part seva, Inés Arrimadas ha assegurat que la mesura del Govern de Rajoy "encanta al Govern de la Generalitat per aprofundir en el seu victimisme". Arrimadas s'ha mostrat convençuda que finalment els fons del FLA arribaran a Catalunya, però ha exigit que no s'utilitzin per "pagar les festes independentistes".