Ciudadanos sortia reforçat al CIS publicat aquest dimarts, en paral·lel a la crisi catalana i just quan Albert Rivera exigia a Mariano Rajoy l'aplicació de l'article 155 de la Constitució i aquest no es decidia com a conseqüència dels recels del PSOE, demostrant un recolzament dels ciutadans espanyols a combatre el sobiranisme. Rivera està disposat a mantenir aquesta estratègia i ho demostrava aquest dimecres durant la sessió de control al Congrés exigint el ministre d'Hisenda Cristóbal Montoro una actuació davant el "xantatgisme" dels participants a l'aturada de país.

"Què pensa fer el Govern [espanyol] perquè Catalunya no sigui un territori sense llei?" ha preguntat el polític català al ministre d'Hisenda. El president de Cs ha alertat que mentre se celebra el ple de la cambra baixa "milions" de catalans estarien patint "xantatge" pels independentistes i no se'ls permetria acudir als seus llocs de treball tot i que l'executiu central ha pres el control de la Generalitat. "L'article 155 és per convocar eleccions però també per garantir els drets de tots els catalans, no només dels separatistes", ha denunciat Rivera.

"Això és exactament el que estem fent, fer complir la llei", ha remarcat Montoro, qui ha demanat que no es confongui un problema "d'ordre públic" amb l'aplicació de la llei, que Rajoy estaria exercint a Catalunya. El titular d'Hisenda ha aprofitat per acusar el Govern destituït d'haver "enganyat" als catalans a prometre'ls que tenien a punt totes les estructures de la república catalana. "Era un profund engany perquè no tenien hisenda pública, i no pot haver-hi un país sense hisenda pública", ha destacat després de recordar que el ministeri continua investigant les despeses de l'1-O.