El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha assegurat aquest divendres després de reunir-se, acompanyat de la cap de l’oposició a Catalunya, Inés Arrimadas, amb els representants de Foment de Treball, que compta amb el suport de Catalunya Sí que es Pot per “encapçalar l’alternativa” de Govern a Catalunya.

Segons considera el líder de la formació taronja, en cas de produir-se comicis catalans, la disputa per la presidència es donaria entre el vicepresident del Govern, Oriol Junqueras, i la líder de Cs a Catalunya, Inés Arrimadas. Davant aquestes opcions, Rivera ha fet una crida als comuns perquè es posicionin. “Estic convençut que Cs haurà d’encapçalar l’alternativa i espero poder comptar, si cal, amb el suport de CSQP i que no votin a favor de Junqueras”, ha assegurat Rivera.

Sobre la possibilitat que Catalunya Sí que es Pot doni suport a un referèndum unilateral en cas que l’avali la Comissió de Venècia, Rivera ho ha considerat “molt coherent” però ha remarcat la necessitat del grup de definir-se a favor o en contra de la independència.

“Em sembla coherent però també preocupant que Podemos doni suport a la independència”, ha assegurat Rivera. El líder de Cs ha recordat que l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, i el president de CSQP, Lluís Rabell, ja s’han manifestat a favor de la independència i per això considera que la defensa d’un referèndum unilateral és “molt coherent”. Tot i això, entén que Catalunya Sí que es Pot i Podemos hauran de clarificar la seva posició com a grups de cara a les properes eleccions.

Reforma de la Llei de la Fiscalia

Sobre la situació política a Madrid, Rivera ha titllat de “circ” la moció de censura contra el president del Govern espanyol, Mariano Rajoy, plantejada per Podemos, ja que, segons considera la formació taronja, “és un instrument que només pot utilitzar-se davant situacions absolutament excepcionals”.

Així mateix, el president de Ciutadans ha anunciat que el seu partit presentarà una reforma de Llei de la Fiscalia que doti als fiscals d’independència de les decisions judicials respecte a les “pressions polítiques”. La llei proposada per Cs permetria també que sigui el Parlament qui pugui reprovar o cessar el fiscal general de l’Estat”.

La proposta de Ciutadans es presenta en el marc de la polèmica dels últims dies en què suposadament el fiscal anticorrupció, Manuel Moix, hauria intentat pressionar per impedir diversos registres en el marc de l’operació Lezo.