El president de Ciutadans, Albert Rivera, ha carregat amb contundència contra el secretari general del Podemos, Pablo Iglesias, durant la seva intervenció davant la reunió anual del Cercle d’Economia. Rivera ha equiparat les propostes de Podemos amb el "model chavista" alhora que ha cridat a frenar el populisme que, segons ell, representa el partit morat.

El líder taronja, que s’ha presentat amb retard davant dels representants econòmics catalans reunits a Sitges i envoltat de càmeres d'una cadena espanyola que l'està seguint durant 24 hores, no ha tingut inconvenient a desmentir el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que aquest migdia havia assenyalat el referèndum català que defensa Podemos com la raó per la qual no hi ha hagut acord per fer govern a Espanya. “Encara que Podemos no hagués defensat el referèndum separatista, jo amb el model chavista no hi estic d’acord. No estic d’acord amb els que pensen que el chavisme, i el comunisme, és la solució”, ha assegurat el polític català, que acaba de tornar d'un viatge a Veneçuela on ha fet costat als líders opositors al govern de Maduro.

“És una filosofia antagònica a l’èxit que han tingut Espanya i Europa els darrers anys, Podemos és una esmena a la totalitat realment a l’Espanya institucional dels darrers 40 anys”, ha advertit Rivera, alhora que situava Ciutadans en un espai de centralitat que abraça tant la socialdemocràcia com el liberalisme i els socialcristians.

Garcia Albiol

Des de la primera fila seguia la intervenció, entre d'altres, el president del grup parlamentari popular al Parlament, Xavier Garcia Albiol, que ha hagut d’escoltar estoicament crítiques que també ha rebut Mariano Rajoy –“un govern no es fa quedant-se en un racó. No és època per a mandrosos, per passius”-, així com l’avís que Ciutadans no rep els seus vots perquè tot segueixi igual.

Rivera, que ha fet tota la seva intervenció en castellà, ha defensat una reforma a fons de la política espanyola per barrar el pas al populisme. “Atenció, però, amb el canvi a pitjor, que és Podemos”, ha insistit, mentre equiparava l’opció de Pablo Iglesias al gir que poden representar Donald Trump, Marine Le Pen o Syriza. 

Enfront d'aquests noms ha situat les propostes de Ciutadans, que ha comparat amb les reformes d'Obama als EUA, Valls a França, Renzi a Itàlia o Trudeau al Canadà. “De canvis a millor”, ha explicat.

Centralitat

A diferència de la detallada explicació que el dia anterior havia ofert el líder de Podemos a la mateixa audiència, Rivera ha fet una exposició de pinzellada gruixuda, perfilada en quatre eixos -economia del coneixement; benestar social i recuperar la classe mitjana espanyola; regeneració democràtica, i reforma de l’Administració.

En el fons, el que pretenia deixar clar als empresaris era la seva aposta per la “centralitat” enfront dels intents de polarització. “L’estratègia d’alguns d’acabar amb la centralitat i tornar als bàndols és un greu error i una irresponsabilitat. Sé que hi ha gent tramant per veure com ho fem perquè es polaritzi la societat espanyola i juguem a susto o muerte”, ha advertit.

Referèndum constitucional

Pel que fa la situació a Catalunya i la reclamació d'un referèndum, ha mostrat la possibilitat d’arribar a acords amb el president, Carles Puigdemont, sobre moltes qüestions, però “no en el tema sentimental i identitari”. “Referèndum constitucional sí, però per trencar la Constitució, no”, ha insistit: “La reforma constitucional la votarem a tota Espanya, no només a Catalunya”.

No a la llista més votada

Rivera ha garantit que "si Ciutadans és decisiu hi haurà govern" a Espanya, però no s’ha volgut comprometre, com li reclamava el president del Cercle, Antón Costas, al fet que si es repeteix la dificultat per a l’entesa, la presidència sigui per a la llista més votada.

“Respectem les regles del joc. No només es tracta de fer una majoria per al govern, també cal estabilitat”, ha advertit.

En qualsevol cas, sí que ha deixat clar que ell no serà obstacle per a un acord, que no demanarà cap cadira. “Si crec que sóc el problema per a un acord de govern, m’aparto. Hem de ser generosos tots”, s’ha compromès i ha demanat que tothom faci el mateix.