"Escoltar en democràcia és essencial", ha advertit l'exconsellera Irene Rigau després de citar Antonio Machado tan bon punt ha pres la paraula davant del tribunal per fer el seu últim torn. Visiblement emocionada, ha admès la tristor que aquest episodi provoca en el darrer tram de la seva carrera política i, ha alertat sobre el risc que aquest procés obri "un camí d'involució democràtica".

Abans, Rigau ha evocat la manifestació que 40 anys enrere es va fer a Catalunya amb el lema Llibertat, Amnistia i Estatut d’Autonomia i l’impuls que va representar per a la democràcia. “Es va tolerar, malgrat que no es va autoritzar, i va suposar l’empenta més forta des de Catalunya a la democràcia espanyola”, ha recordat.

Al fil d'aquesta reflexió, s'ha exclamat: "No em va depurar el franquisme i m'ha de condemnar la democràcia per un delicte que no he comès?".

L’exconsellera, que ha estat la darrera a intervenir davant del tribunal, ha reblat l’argument d’Artur Mas i Joana Ortega per insistir que no van desobeir al TC. “Si suspeníem la consulta el Parlament ens hauria reprovat”, ha argumentat.

Rigau ha subratllat així mateix la voluntat del Govern de preservar el paper dels funcionaris d'Ensenyament. En aquest sentit, ha assegurat que "els directors han estat i són a Catalunya una peça clau pel sistema" i "evidentment" no haurien estat utilitzats per raons polítiques. "En educació el criteri moral és clau", ha reblat.