Afins al líder de Podemos Pablo Iglesias han iniciat una campanya aquest dissabte a les xarxes socials en què amb l'etiqueta #ÍñigoAsíNo acusen el secretari de política i número 2 del seu partit, Íñigo Errejón, de dividir la formació després de qüestionar el relleu de José Manuel López com a portaveu en l'Assemblea de Madrid.

La campanya iniciada a mig matí d'aquest 24 de desembre a la xarxa social Twitter sembla una clara resposta a la crítica que diversos integrants del sector errejonista van realitzar després del relleu de López. Aquestes veus reclamaven que s'atengués el mandat de pluralitat i unitat reflectit pels inscrits en l'última votació del partit.

El secretari d'organització Pablo Echenique ha escrit al seu compte de Twitter: "Saps que m'agraden molt les teves idees, però la dinàmica de fracció, famílies i quotes és vella i divideix Podemos. #ÍñigoAsíNo Compa, així no"; mentre que el secretari de telació amb la societat civil i moviments socials de Podemos, Rafa Mayoral, assenyalava en el seu compte: "Un debat fratern necessita respectar les decisions democràtiques i l'autonomia dels territoris. Debat, sí, confrontació, no".

A aquestes veus s'han unit les del senador i secretari general a Madrid, Ramón Espinar –que va ser l'encarregat de fer cessar López–, que ha assenyalat en l'esmentada xarxa social sota la mateixa etiqueta: "Sempre he pensat que @ierrejon és una de les persones més brillants que conec. És tan imprescindible com la unitat". D'altra banda la diputada i membre de la direcció de Podemos Irene Montero ha apuntat: "Debatre sense enfangar ni fer mal Podemos: vull que caminem juntes. Ens hi juguem l'eina per guanyar el país".

José Manuel López, membre del corrent errejonista que va liderar l'edil Rita Maestre en les primàries, serà substituït per la fins ara portaveu adjunta del partit, Lorena Ruiz-Huerta, afí al sector anticapitalista que lidera Miguel Urbán.

El secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, havia demanat aquest divendres d'afrontar la II Assemblea Ciutadana Estatal de Vistalegre des de la "unitat" i no des de la "divisió", perquè la seva formació ha donat, al seu judici, "la pitjor imatge de la seva història" aquestes dues últimes  setmanes, en les quals els diferents sectors que hi ha en el seu partit han competit amb propostes diferents en la consulta per definir les regles del congrés del febrer.

La felicitació de Nadal de Iglesias

Sobre això, Pablo Iglesias ha apel·lat a la "unitat" en el vídeo de felicitació nadalenca que ha penjat a Twitter i ha enviat una "abraçada" a tots els integrants de Podemos, tant als que són afins al secretari general com als que no estan "d'acord en tot" amb ell.

"Vull enviar una abraçada a tots els meus companys, als que estan d'acord amb mi i als que no estan d'acord amb mi en tot, perquè aquest país ens necessita units, ens necessita junts per dur a terme les tasques que hem de ferr", indica el secretari general de la formació lila en el seu missatge.

Iglesias també ha enviat una abraçada als seus rivals polítics, a qui "allargarà la mà" i escoltarà quan Podemos "guanyi". "Quan guanyem els allargarem la mà perquè ens ajudin a tenir un país millor i escoltarem les seves crítiques i rectificarem si ho estem fent malament", ha afegit.

En última instància, el secretari general de Podemos ha denunciat que "no entén" com el Nadal pot agradar "els poderosos", en considerar que són unes dates per "recordar els que pateixen i provar de superar les diferències.

Pel que es refereix a Errejón, en el seu últim missatge a la xarxa social Twitter –escrit tocades les quatre d'aquesta tarda– podia llegir-se: "A les que ens han portat fins aquí i les que falten, per canviar aquest país amb un Podemos alegre, obert i guanyador #feliznavidadparatodas".