La revista britànica Counterfire ha criticat el judici del 9-N contra Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau i el possible judici contra la presidenta del Parlament, Carme Forcadell i la Mesa del Parlament després d’haver permès la votació del debat de política general sobre la convocatòria del referèndum.

“El seu crim [de Forcadell]? Simplement permetre un debat sobre la independència després que hagués estat sol·licitat per una majoria de representants”, diu la revista.

Counterfire també valora com a “indignant” la situació en un context democràtic i ha insistit que les enquestes mostren que un 80% de la població de Catalunya està a favor de la consulta.

L’article el signa l’escriptor i activista polític Chris Bambery, que ha detallat que “400 regidors i alcaldes de Catalunya estan sent jutjats per suposadament violar la constitució de l’Estat Espanyol”.

Catalunya no és la part més pobra d’Espanya, de fet és la més rica. No obstant això, a causa del tractament que va patir sota Franco i el col·lapse de l’economia espanyola, el dret a autodeterminació hauria de tenir suport”, diu la revista.

Counterfire creu que “cal oposar-se” als intents de Madrid per suprimir la independència: “La qüestió nacional està emergint en llocs com Escòcia i Catalunya: serà interessant veure com la Unió Europea s’ocupa d’això”.

Repàs històric

L’article fa un repàs històric molt extens del que va comportar la dictadura per a la llengua i la cultura catalana i la creació del Partit Popular com a partit.

L’autor és dur amb la repressió de la llengua i la cultura catalana: "Després de la victòria de la Guerra Civil que havia aixafat l'autonomia de Catalunya i el País Basc, es va intentar eradicar la seva llengua i cultura". Bambery afegeix que Franco "va prohibir l'ús de noms catalans (...) i que l'únic idioma permès era el castellà".

Bambery ha fet un breu resum de la història del PP: “El principal component del PP va ser Aliança Popular fundada per Manuel Fraga, un any després de la mort de Franco. Franco, va ser el carnisser que va dirigir la rebel·lió de 1936 contra un govern de centre esquerra i va guanyar la Guerra Civil”.