El director de Gabinet de Coordinació i Estudis de la Secretaria d'Estat de Seguretat i coronel de la Guàrdia Civil, Diego Pérez de los Cobos, ha convocat per demà a la tarda la primera reunió de coordinació dels cossos de seguretat sobre l'1-O, a la qual ha d'acudir el Major dels Mossos, Josep Lluís Trapero.

Serà la primera que se celebrarà després que el fiscal en cap del Tribunal Superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, designés Pérez de los Cobos "director tècnic" per coordinar els Mossos, la Guàrdia Civil i la Policia Nacional per impedir la celebració del referèndum que vol celebrar la Generalitat i que està suspès pel Tribunal Constitucional.

D'aquesta forma, a la reunió, que encara s'ha de concretar el lloc de celebració (Conselleria d'Interior o Delegació del govern espanyol) hi hauran d'acudir el responsable de la Guàrdia Civil a Catalunya, Ángel Gozalo, i el cap de la Policia Nacional a Catalunya, Sebastián Trapote, a més de Trapero i del mateix Pérez de los Cobos.

Romero de Tejada va facultar Pérez de los Cobos per convocar i dirigir "totes les reunions de planificació i coordinació de l'esmentat dispositiu que calgui amb els responsables autonòmics de Guàrdia Civil, Policia Nacional i Mossos d'Esquadra, i ha de donar compte del resultat" al fiscal.

A més a més, es preveu que hi haurà una nova reunió de coordinació dimarts que ve, 26 de setembre, a la Fiscalia del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, on es preveu que el Major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, entregui un informe jurídic de la Generalitat com a resposta a l'ordre que sigui el Ministeri de l'Interior qui assumeixi la coordinació dels Mossos en l'operatiu de l'1-O.

El conseller d'Interior, Joaquim Forn, va dir ahir que el cap dels Mossos "no pot acceptar que sota el paraigua de la coordinació es pretengui dirigir el cos" a través d'un comandament del Ministeri de l'Interior.

El portaveu del Govern, Jordi Turull, ha assenyalat avui mateix que el "comandament màxim, la coordinació màxima dels Mossos d'Esquadra és de la Generalitat", per això el Govern té "tota la confiança" en el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero, que és el comandament que donarà les instruccions a la policia catalana.