Les 53 peces que la Generalitat de Catalunya ha acordat lliurar avui al monestir de Sixena (Osca) han arribat en un camió al cenobi cistercenc cap a les 17.00 hores, han informat a Efe fonts de l'executiu aragonès.

Tècnics de l'administració aragonesa han signat els documents de recepció de les caixes en les quals han estat traslladades les peces, que seran desembalades durant les pròximes hores per comprovar-ne l'estat. S'han habilitat els antics dormitoris del monestir de Sixena per ubicar-hi aquestes peces.

La consellera d'Educació i Cultura, Mayte Pérez, i el director general de Cultura i Patrimoni, Nacho Escuin, han estat presents en l'arribada d'aquest patrimoni, que torna a Sixena per ordre del jutjat d'instrucció número 1 d'Osca, que va determinar la propietat aragonesa de 97 peces dipositades en museus catalans.

Una part es queda a Lleida

El Govern català ha acordat tornar aquestes 53 peces, que estaven en el Museu Nacional d'Art de Catalunya (MNAC), però al seu torn ha denegat el trasllat de les altres 44, que es troben al Museu Diocesà de Lleida.

Les peces que han arribat mai han estat exposades "a causa del seu escàs valor artístic", segons el Govern català, la vicepresidenta del qual, Neus Munté, ha dit que en el cas de les que estan a Lleida "no han finalitzat" encara "els procediments legalment requerits per la normativa de patrimoni cultural".

Desacatament

Davant aquesta negativa, el govern aragonès ha tornat a demanar avui a la titular del Jutjat d'Osca que exigeixi el compliment de la sentència que obliga la Generalitat a tornar les 97 peces "en els seus justos termes" i que estableixi les mesures coercitives que consideri necessàries per a això.

La consellera Mayte Pérez ha dit, en la roda de premsa posterior a la reunió del consell de govern, que "el temps de la voluntat política ha passat i estem en un altre assumpte, que és el compliment de l'Estat de dret". En aquest sentit, ha criticat la decisió adoptada per l'executiu català i ha advertit de la "poca legitimitat" que pot tenir una institució "que es vanta de fer un desacatament a les normes i a les sentències judicials".

Comprades per la Generalitat

Les 53 peces que han tornat a Sixena són les de menor valor artístic i històric de les 97 que es reclamen, ja que es tracta d'objectes i robes de litúrgia del monestir, ceràmica i trossos de pintures murals, porcellanes, alguns pergamins i llibres.

Les peces més rellevants es troben al Museu Diocesà de Lleida, que exposa tres caixes sepulcrals i quatre relleus d'alabastre, mentre que la resta dels 44 objectes que té estan igualment emmagatzemats.

Segons sosté el Govern català, les 97 peces van ser adquirides per la Generalitat a les monges de l'orde de Sant Joan de Jerusalem mitjançant contractes de compravenda del 28 de gener de 1983 i 17 de desembre de 1992, i pel MNAC, el 20 de juny de 1994.