La classe política ha trigat només uns minuts a reaccionar a la resposta de Carles Puigdemont a Mariano Rajoy, en què ha demanat que es doni dos mesos de termini pel diàleg. Els partits de Govern i l'oposició, favorables i detractors, han volgut expressar la seva opinió sobre la carta del president.

Unitat del Govern

L'equip de Govern ha reaccionat positivament a la carta. La unitat dels comentaris dels consellers així ho constata. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull, ha assegurat que després de la carta del president, ara es podrà "parlar cara a cara", el que considera propi de les "societats civilitzades".

La consellera de Benestar Social, Dolors Bassa, ha considerat que ara tot està en mans del govern espanyol i del PP. "Ara ja enviada [la resposta]. Poden valorar vostès, senyors del Partit Popular". 

En una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio, el conseller d'Interior, Joaquim Forn, ha anat un pas més enllà i ha apuntat que si no s'estableix el diàleg amb el govern espanyol, el "següent pas" sigui la independència. Ara bé, el responsable polític dels Mossos ha demanat "no cremar etapes" abans de conèixer la resposta de l'executiu de Rajoy.

Suport de PDeCAT i ERC

Des del PDeCAT també hi ha hagut sintonia amb el president. L'exconseller de la Presidència, Francesc Homs, ha lloat la carta de Puigdemont. Amb quatre paraules, "Democràcia. Dignitat. Determinació. Diàleg", ha volgut sintetitzar l'esperit de la carta.

En la mateixa línia que Homs, la coordinadora general del partit, Marta Pascal, ha destacat la "dignitat, coherència i valentia" de president. D'altra banda, li ha promès el suport de la formació demòcrata de cara els propers dies: "Gràcies de nou, president. Hi haurà algú a l'altra banda? Darrere teu, el PDeCAT".

Des de les files republicanes, Marta Rovira ha apuntat en declaracions a Els Matins de TV3 ha mostrat la sintonia en el sí de Junts pel Sí. "Havia de dir que tenim un resultat absolutament favorable sorgit de l'1-O i alhora oferir diàleg", justament el que s'ha inclòs en la carta. Rovira ha afegit que la independència ja "la van declarar els ciutadans" en la jornada del referèndum. Per això, segons la republicana, "les institucions d'aquest país han d'aplicar el mandat".

Per la seva banda, el diputat d'ERC al Congrés Gabriel Rufián no ha expressat la seva opinió sobre la carta però sí que ha tingut unes paraules per El País. El diari de Prisa assegura en el seu titular de la notícia que Puigdemont "força l'aplicació del 155". Una expressió que per al republicà demostra que "es vesteixen de demòcrates i van provocant".

Escalada verbal de PP i Cs

L'unionisme ha reaccionat de manera ferotge a la resposta. Des de Ciutadans, el seu secretari general, José Manuel Villegas, ha assegurat que Puigdemont segueix sense assumir la realitat i intenta mantenir la "ficció" que ja ha sigut "derruïda jurídicament" pel Constitucional. A Catalunya, la diputada Lorena Roldán ha assegurat que Puigdemont ha perdut "una oportunitat d'or per tornar a la legalitat". En declaracions a El Matí de Catalunya Ràdio, ha acusat el president de volver "allargar la ficció" que es va veure —segons la formació unionista— en el ple del dilluns 10 d'octubre.

El PP també ha vist en la carta la continuació del procés cap a la independència. Un dels primers a reaccionar entre les files populars ha estat el seu líder, Xavier Garcia Albiol, que ha titllat a Puigdemont de ser un "inconscient" que "pretén rebentar-ho tot".

Qui ha contestat al tuit d'Albiol ha estat Albano-Dante Fachin que ha emprat una metàfora per definir les paraules del líder popular: "Si la carta de Puigdemont era un intent de passar la pilota, algú la punxa abans que arribi a Madrid".

Moderació dels comuns

Encara en l'òrbita de Podem i els comuns, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, ha considerat que Puigdemont ha fet un resum del que va explicar al Parlament. L'alcaldessa, més enllà de defensar el president, també ha criticat durament el govern de Rajoy: Colau creu que el requeriment s'ha enviat "en termes de rendició, cosa que és un error". Colau ha afirmat que la gran majoria social demana "diàleg real, no epistolar, amb governants que s'asseguin a dialogar".

Per la seva banda, el coordinador general de Catalunya en Comú, Xavier Domènech, ha considerat que "no era tan complicat que Puigdemont respongués que no havia declarat la independència". 

Joan Coscubiela creu que el president del Govern ha demostrat que la declaració unilateral "no es va produir" i per tant "no té sentit aplicar la via de l'esclafament de l'article 155".

 

Acusacions de la CUP

Des de l'esquerra independentista també hi ha hagut crítiques. Des de la CUP, la portaveu parlamentària Mireia Boya ha assegurat, en una entrevista a Catalunya Ràdio, que la carta no ha estat l'esperada. A més, la cupaire ha criticat "l'hermetisme" amb què s'ha escrit la carta. A part, Boya ha subratllat que el punt de vista de la CUP "no s'ha inclòs".  "Es pot negociar tot però després d'haver proclamat la República. El diàleg no és de tu a tu", li ha retret al president.

El seu candidat a la presidència a les eleccions del 27-S i ara president de l'entitat Súmate, Antonio Baños, ha demanat al president que tingui en compte l'opinió de la CUP. "Res serà possible sense la CUP. Respecteu-la", ha exposat Baños, que no ha amagat la seva insatisfacció amb la carta i els seus responsables. "Allunyeu qui té por a la llibertat".

Els anticapitalistes d'Arran, organització vinculada a la CUP, han mantingut la mateixa línia de les darreres jornades. Els esquerranosos no oculten el seu desacord amb la carta, que consideren que és "alta preocupant" pel seu caràcter "pactista". "L'única opció legítima és la declaració d'independència", sentencien. Tot seguit, en el mateix fil de Twitter, qualifiquen la via unilateral com "l'única solució" davant un Estat que actua "amb una repressió ferotge i amb la voluntat de fer-nos desaparèixer".

Les entitats, amb el president

Des de les entitats independentistes també s'ha valorat el contingut de la carta. El president de l'ANC, Jordi Sànchez, ha qualificat de "coherent" la resposta de Puigdemont i ha assegurat que la "responsabilitat històrica" serà de Mariano Rajoy si finalment s'aplica l'article 155 de la Constitució, en una entrevista a El Matí de Catalunya Ràdio. A través de Twitter, ha demanat "unitat" per aconseguir la independència. "El civisme i actitud ferma ens fa guanyadors. Junts, units i ferms com l'1-O".

Al mateix temps, en declaracions a la mateixa emissora, el president d'Òmnium, Jordi Cuixart, ha avisat que les entitats sobiranistes no renunciaran al seu objectiu però ha assenyalat que "podran esperar aquests dos mesos que ens demanen".

Cuixart ha assegurat ser "escèptic" sobre la resposta que podria tenir l'Estat. "Som escèptics però ens agradaria veure un canvi d'actitud del govern espanyol. Esperem que l'oferiment dels 2 mesos es compleixi", ha exposat.