El president del grup de suport de Catalunya al Parlament d'Estònia, Artur Talvik, avala la proposta de referèndum unilateral si no hi ha acord amb l'Estat per convocar-lo.

Una delegació de vuit diputats i eurodiputats estonians s'han reunit aquest dijous amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont: "Ens ha explicat que no hi ha cap altra manera, 'que el govern espanyol està tan fermament en contra del referèndum que farem el referèndum unilateral', i per mi és també un referèndum", ha afegit a títol individual.

En aquest sentit s'ha mostrat "preocupat" pel 'no de l'Estat" i pels "mètodes durs" en el cas del 9-N o pels primers passos per a les urnes. Talvik també veu "complicat" que el seu govern reconegui d'entrada una Catalunya independent per les aliances d'Estònia, fronterera amb Rússia, a l'OTAN, de la qual és membre Espanya.

És partidari de la democràcia "directa", dels referèndums, no només en el cas català, sinó que també ho defensa com a forma de participació política al seu país, ha explicat. Després de reunir-se amb Puigdemont, ha afirmat que els "sorprèn" la decisió del govern espanyol d'oposar-s'hi.

Preocupat per la judicialització del procés

De fet, ha posat sobre la taula les causes contra l'anterior govern pel 9-N i la "història de les urnes" en referència a la querella ara contra la consellera Meritxell Borràs per el marc de la licitació de la compra d'urnes. "Ens preocupa", ha assegurat. 

Talvik, que ha insistit que les seves paraules són personals i no un opinió delegada, ha admès que el reconeixement del seu govern a una eventual Catalunya independent és "complicat, honestament". I ho ha atribuït a la "importància" que dona Estònia a la OTAN, com a país fronterer amb Rússia. "I Espanya és membre de la OTAN", ha recordat. En aquest sentit, ha augurat que el seu govern "dirà 'no volem actuar contra els nostres amics de la OTAN'". 

El DIPLOCAT ha posat en valor la presència d'una delegació estoniana a Catalunya i que existeixi el grup "de suport" a Catalunya al Parlament en aquesta república bàltica. Sobretot perquè han denunciat que Espanya "condiciona" el suport d'aquests països, també de Lituània i Letònia, al procés català enviant-hi tropes.